Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κορσές του νέου Μεσοπρόθεσμου - Αύξηση επενδύσεων και περιορισμοί δαπανών

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με όπλο την αύξηση των επενδύσεων που θα κινούνται σε ανοδική τροχιά τα επόμενα έτη σχεδιάζεται το νέο τετραετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 το οποίο θα αποστείλει την άνοιξη στις Βρυξέλλες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Το νέο πρόγραμμα σχεδιάζεται σε ένα καινούργιο περιβάλλον καθώς από φέτος δεν είναι πλέον σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ως εκ τούτου, η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται  στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, υπό το πρίσμα του νέου υπό διαμόρφωση δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Scope Ratings: Μικρός αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών κανόνων στην ελληνική οικονομία

Το πλαφόν στις δαπάνες 

Το νέο Σύμφωνο θα ισχύει από το 2025, αλλά ήδη από φέτος εφαρμόζονται οι στόχοι για όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Κομισιόν. Πρόκειται για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης χωρίς τις δαπάνες για τόκους, έσοδα από την ΕΕ και ο ρυθμός αύξησής τους κάθε χρόνο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο που θα προκαθοριστεί σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το στοιχείο αυτό λειτουργεί περιοριστικά στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και δυσκολεύει το έργο του οικονομικού επιτελείου, αφού ακόμα και εάν όλα πηγαίνουν καλά στα έσοδα, δεν θα είναι εύκολο έργο η χορήγηση έκτακτων παροχών προς τους πολίτες.

Παράλληλα, το έλλειμμα θα πρέπει να είναι κάτω από 3% του ΑΕΠ, το διαρθρωτικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% ενώ το χρέος θα πρέπει να μειώνεται κατά 1% του ΑΕΠ για την Ελλάδα και όσες χώρες έχουν χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως έχει διαμηνύσει αρκετές φορές ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε καμία κίνηση που θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και γι' αυτό τον λόγο η οικονομική πολιτική θα κινείται στον δρόμο της δημοσιονομικής ορθότητας, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο υπαγωγής σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Eκτός από την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την πειθαρχία στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. υπάρχουν μια σειρά από αβεβαιότητες που επιβάλλουν προσεκτικά δημοσιονομικά βήματα.

Αύξηση επενδύσεων

Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προδιαγράφει στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών, μέχρι το 2026 άνοδο που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ήδη από φέτος οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι, από 12,1 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για φέτος (τα 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 8,55 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το 2025 το ποσό θα αυξηθεί σε 13,5 δισ. ευρώ (τα 5,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης) και σε 15 δισ. ευρώ το 2026 (τα 6,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν  από το Ταμείο Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο έτος).

Το 2027 και 2028 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μειωθεί κατά 50 εκατ. ευρώ σε 8,5 δισ. ευρώ ανά έτος.  

Συγκράτηση δαπανών

Στο σκέλος των δαπανών, την τετραετία 2025-2028 θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης τους. Η δαπάνη για εργαζομένους στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τα 14,73 δισ. ευρώ φέτος σε 14,69 δισ. ευρώ το 2025 και σε 14,71 δισ. ευρώ το 2026.

Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 14,74 δισ. ευρώ τα έτη 2027 και 2028. Επί της ουσίας οι δαπάνες αφορούν τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δείχνει ότι εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, θα διατηρηθεί απαρέγκλιτα ο κανόνας που περιορίζει τις προσλήψεις (σχέση 1:1 ως προς τις αποχωρήσεις υπαλλήλων) με στόχο να εξασφαλιστούν, όπως θα είναι η υποχρέωση της χώρας, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ