Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tο Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Tο Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της όσον αφορά την ικανότητά της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία για την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ, την οποία παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, τα μέλη του εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι τιμές καταναλωτή δεν έχουν τιθασευτεί.

«Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να μειώσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο (του 2%) εγκαίρως, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ, ιδίως για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού

Το Κοινοβούλιο «ανησυχεί βαθύτατα για τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, ιδίως του πυρήνα του πληθωρισμού, και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, πλήττοντας ιδιαίτερα όσους έχουν σταθερά ή περιορισμένα εισοδήματα», προσθέτει, καλώντας «την ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού σύμφωνα με την εντολή της».

Υπογράμμισαν επίσης ότι μια τέτοια κατάσταση προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα και αυξάνει το κόστος ζωής των πολιτών και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες συντηρούν έναν κύκλο αυξήσεων των τιμών και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι οι ποσοτικοί στόχοι για τον πληθωρισμό πρέπει να επιτευχθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καλώντας την ΕΚΤ «να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση και τον καθορισμό του ουδέτερου επιτοκίου».

Αλλαγή των μοντέλων για τις προβλέψεις

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την ΕΚΤ «να επανεξετάσει εκ βάθρων και να βελτιώσει τα υποδείγματά της και τον ρόλο τους στη χάραξη της πολιτικής της υπό το πρίσμα των χαμηλών επιδόσεων τους τα τελευταία χρόνια», μία αναφορά που επισημαίνει την αδυναμία της ΕΚΤ να προβλέψει τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού πριν από δύο χρόνια.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 7 Μαρτίου, οπότε αναμένεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, για να μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αν και ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της πιέζουν για μείωση τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ