Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Μπαράζ νομοσχεδίων μέχρι το καλοκαίρι - Το νέο μοντέλο για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου και τα έξτρα bonus για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Με σειρά νομοσχεδίων μέχρι το καλοκαίρι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιχειρεί να ενισχύσει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου ώστε να γίνουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές όπως η ΔΕΗ αλλά και ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων με τη φιλοδοξία να μπορούν να σταθούν επάξια στο σημερινό περιβάλλον.

Mετά από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου θα ακολουθήσει έως τον Ιούνιο το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου με κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις, αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών και επιλογή στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, στο πρότυπο της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με φορολογικές ρυθμίσεις και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να ακολουθήσει το νομοσχέδιο με θέσπιση κινήτρων για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο καταγράφεται πρόοδος, με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

►Διαβάστε επίσης: Οι 3 μποναμάδες του Απριλίου: Πληρώνεται επίδομα θέρμανσης και επιστροφή ΕΦΚ - Ανοίγει η πλατφόρμα για youth pass

Οι μικρές ΔΕΗ του Υπερταμείου

Με ενα συγκερασμό μεταξύ του μοντέλου που εφαρμοσε στον ΕΦΚΑ μόλις ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του επιτυχημένου μοντέλου της ΔΕΗ θα επιδιώξει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα και να οδηγήσει τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπερταμείου σε μία νέα εποχή.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν στο σύνολο των ΔΕΚΟ, με μεγαλύτερη εστίαση σε αυτές των Μεταφορών όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και την ΕΤΑΔ, ειδικά για την οποία θα προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για να προσδιοριστούν τα ακίνητα που προσφέρονται και είναι πιο ώριμα προς εκμετάλλευση και στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα.

Οι αλλαγές, επικεντρώνονται στον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στο πνεύμα των αλλαγών. Για τις ΔΕΚΟ των μεταφορών σχεδιάζονται κοινές προμήθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ εξετάζεται η είσοδος ιδιωτών σε ορισμένες  υπηρεσίες.

Πρόθεση είναι να υπάρξει και μία ευελιξία στις προσλήψεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, ξεπερνώντας σε ορισμένες  περιπτώσεις  χρονοβόρες διαδικασίες και δυσκαμψίες του ΑΣΕΠ. Επίσης θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

►Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής - Στο οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη

Νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης είναι στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε. 

Στόχος, με το νέο νομοσχέδιο, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της απορρόφησης μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο μεσαίων, όπως ισχύει κατά βάση σήμερα. Ο πιο πρόσφατος  νόμος 4935/22 αν και προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη δεν ετυχε μεγάλης ανταπόκρισης και για αυτό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχεδιάζει:

  • Απλούστευση του πλαισίου, καθώς υπάρχουν νόμοι που έχουν ισχύ από το 1970
  • Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Παροχή κινήτρων

  • Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
  • Επιπλέον κίνητρα για την εισαγωγή στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών που συνδέονται με την είσοδό τους.

Όπως εκτιμάται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς  θα μπορούν να ενταχθούν  στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ