Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 +1.88%
  • Τζίρος: 64,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Κορυφαία η συμμετοχή του κλάδου καταλυμάτων και εστίασης στην ελληνική οικονομία

Η συμβολή του κλάδου καταλυμάτων και εστίασης στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2021, μία χρονιά που ο τουρισμός ήταν ακόμη λαβωμένος από τον κορονοϊό, σχεδόν ένας στους πέντε Ελληνες (19,6%) εργαζόταν στην παραχή καταλυμάτων και εστίασης, έναντι 6,3% στο σύνολο της ΕΕ. Η διαφορά της Ελλάδας ήταν μεγάλη σε σχέση με την Κύπρο που ήταν στη δεύτερη θέση, με την απασχόληση στον συγκεκριμένο κλάδο να αντιστοιχεί στο 13,5%.

Σε απόλυτους αριθμούς, στον κλάδο απασχολούνταν περίπου 526 χιλιάδες άτομα, το 83% των οποίων ήταν εργαζόμενοι.

Eurostat, τομέας καταλυμάτων - εστίασης

Σε όρους προστιθέμενης αξίας, η συμμετοχή του κλάδου στην Ελλάδα ανήλθε στο 6,5% του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,2%), με την Κύπρο να βρίσκεται και ως προς αυτό τον δείκτη στη δεύτερη θέση με 6%.

Ωστόσο, η προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την ΕΕ (9,2 χιλιάδες ευρώ έναντι 24,81 χιλιάδες, αντίστοιχα).

Σε απόλυτα ποσά, η προστιθέμενη αξία ανήλθε σε περίπου 4,85 δις. ευρώ το 2021, με τους μισθούς και ημερομίσθια να αποτελούν περίπου το μισό του ποσού αυτού (2,48 δις. ευρώ).

Το 2021 λειτουργούσαν περισσότερες από 106 χιλιάδες επιχειρήσεις στον κλάδο και αυξήθηκαν σε πάνω από 110 χιλιάδες το 2022, όταν ανέκαμψε περαιτέρω ο τουρισμός. Στην ΕΕ, λειτουργούσαν πάνω από 1,904 εκατ. επιχειρήσεις το 2021 και 1,942 εκατ. επιχειρήσεις το 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ