Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πτωτικά οι τιμές στις κατοικίες στην Ευρωζώνη

Πηγή: Unsplash

Κατηφόρισαν κατά 1,1% οι τιμές των κατοικιών, όπως μετριούνται από το Δείκτη Τιμών Κατοικιών, στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αντίθετα αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% στην ΕΕ.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,2% και 1,1% στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Από τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οκτώ παρουσίασαν ετήσια μείωση των τιμών των κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και δεκαοκτώ παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-14,4%), τη Γερμανία (-7,1%) και τη Φινλανδία (-4,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+13,0%), τη Βουλγαρία (+10,1%) και την Κροατία(+9,5%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα (Ιταλία) και αυξήθηκαν σε δεκατέσσερα κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία(-2,7%), τη Λετονία (-2,5%) καθώς και τη Δανία και τη Σουηδία (αμφότερες -2,3%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+4,8%), την Κροατία (+3,4%) και την Ιρλανδία (+3,0%).

Aνέβηκαν τα ενοίκια στην ΕΕ

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,6% στην ΕΕ.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,0%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ