Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο 1,06 τρισ. δολάρια η παγκόσμια αγορά καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας το 2021

Στο μάτι του κυκλώνα της υγειονομικής κρίσης βρέθηκε, μεταξύ άλλων και η παγκόσμια αγορά καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας το 2020. Η ορμητική αύξηση της ζήτησης για κινητά, λαπτοπ, υπολογιστές, παιχνιδοκονσόλες και οικοσκευή, οφείλεται, κυρίως, στα περιοριστικά μέτρα που θέσπισαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού.

Μολονότι η αύξηση μείωσε την αρνητική επίδραση της κρίσης στις καταναλωτικές δαπάνες για προϊόντα τεχνολογίας, δεν στάθηκε ικανή να σώσει τον κλάδο, του οποίου οι πωλήσεις υποχώρησαν στο 1,02 τρισ. δολάρια το 2020.

Οι πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% φέτος σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Stock Apps, τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας αναμένεται να ανακάμψουν φέτος. Οι αναλυτές τοποθετούν την αύξηση ποσοστιαία στο 3,6% σε ετήσια βάση, που μεταφράζεται σε απόλυτα μεγέθη σε πωλήσεις 1,06 τρισ. δολάρια το 2021

Η πανδημία ήρθε να ανακόψει τη σταθερά ανοδική πορεία του κλάδου ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Η αγορά γνωρίζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τα έσοδα να αυξάνονται από 844,7 δισ. δολάρια το 2012 σε 1,03 δισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista.

Τα δε έσοδα από τις πωλήσεις υπολογιστών και tablets για καταναλωτική χρήση, αυξήθηκαν κατά 17% στα 199 δισ. ευρώ. Τη ζήτηση τροφοδότησε το καθεστώς των lockdowns, που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της περαιτέρω μετάδοσης του COVID-19. Οι ανάγκες της εξ αποστάσεως εργασίας και της online εκπαίδευσης λειτούργησαν ευεργετικά για τις πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς εκατομμύρια πολίτες χρειάστηκαν νέες συσκευές για να καλύψουν τις απροσδόκητες απαιτήσεις.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις στην κατηγορία του gaming με την αξία της αγορά κονσόλας για παιχνίδια να διευρύνεται κατά 18% στα 11,9 δισ. ευρώ. Πάντως, δεν ήταν θετικές οι επιδόσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες: οι πωλήσεις ασύρματων ηχείων (συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ηχείων) μειώθηκαν κατά 3% στα 240 εκατ. μονάδες.

“Ωστόσο, η κρίση του COVID-19 και η οικονομική αβεβαιότητα που τη διαδέχεται, λόγω των παρατεταμένων lockdowns σε όλο τον πλανήτη, αναδιάταξε τις ανάγκες των καταναλωτών, μετατοπίζοντας τους προϋπολογισμούς σε δαπάνες …επιβίωσης”, σχολιάζουν οι αναλυτές. Πάντως, οι ίδιοι προβλέπουν σταδιακή αποκατάσταση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, η οποία αναμένεται να επιδράσει θετικά στην παγκόσμια αγορά καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας. Έτσι, μέχρι το 2025, η αγορά προβλέπεται να φτάσει σε αξία το 1,16 τρισ. δολάρια

Πωλήσεις κινητών

Οι παγκόσμιες πωλήσεις τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών, των συμβατικών κινητών τηλεφώνων και των smartphones εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 5,7% φέτος. Σε απόλυτα μεγέθη, η αγορά των κινητών θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των $510 δισ. αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των συνολικών εσόδων της παγκόσμιας αγοράς καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας το 2021.

Παρά την αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα έσοδα από τις πωλήσεις υπολογιστών αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 1,8% το τρέχον έτος και να φθάσουν τα $280 δισ.

Στο μεταξύ, τα έσοδα από τις παγκόσμιες πωλήσεις τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και πολυμέσων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 1,1% σε ετήσια βάση το 2021, ξεπερνώντας τα 255 δισ. δολάρια

Online κανάλι

Καθώς εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το ηλεκτρονικό εμπόριο έγινε ο βασικός παράγοντας κίνησης της παγκόσμιας αγοράς καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας.

Η έρευνα της Statista αποκάλυψε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις αναμένεται να δημιουργήσουν το 38% των παγκόσμιων εσόδων της αγοράς το 2021, από 32% πριν από την πανδημία του COVID-19.

Κυρίαρχη η Κίνα

Η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα $258,8 δισ. το 2021. Τα δε έσοδα της αμερικανικής αγοράς καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, θα κινηθούν στα επίπεδα των 133,5 δισ. δολάρια φέτος.

Τηλεοράσεις

Μειωμένες ήταν οι πωλήσεις τηλεοράσεων, οι οποίες περιορίστηκαν στη διάρκεια του 2020 κατά 2%. Ωστόσο, αυτή η επίδοση συνιστά σημαντική βελτίωση έναντι των αρχικών προσδοκιών για την πορεία της συγκεκριμένης αγοράς στις αρχές του 2020.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ