Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 2,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. 

Σημειώνεται ότι με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Χαμηλότερες αλλά σημαντικές οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Οι αυξήσεις στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά επιβραδύνθηκαν στο 5,3% από 6,7% τον Φεβρουάριο αλλά παρέμειναν σημαντικές. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφουν, για μία ακόμη φορά, το ελαιόλαδο (67,2) και τα φρούτα (12,7%), ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες περιορίστηκαν σε χαμηλότερα μονοψήφια ποσοστά. 

Στα φρέσκα λαχανικά καταγράφηκε άνοδος 4,1%, στα ψάρια 5,7%, στα κρέατα 3% και στο ψωμί 1%. Σε μηνιαία βάση, πάντως, σημειώθηκαν μειώθηκαν σε αρκετά είδη τροφίμων, όπως στα ψάρια (-5,4%), στα τυριά (-1,4%), στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (-3%) και στο χοιρινό (-2,1%). 

Αυξήσεις σε υπηρεσίες υγείας και αναψυχής

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων (6,4%), ενώ επιταχύνθηκαν στις τιμές υπηρεσιών υγείας (4,4% από 3,5%) και αναψυχής (3,3% από 2,9%).

«Φωτιά» αεροπορικά εισιτήρια και πακέτα διακοπών

Σημαντικές οι αυξήσεις 7,6% στα αεροπορικά εισιτήρια σε ετήσια βάση - με τις αεροπορικές εταιρείες να αυξάνουν κατά  17,5% τα εισιτήρια σε σχέση με τον Φεβρουάριο -και 8,6% στα πακέτα διακοπών. Με την έναρξη της εαρινής περιόδου αυξήθηκαν κατά 14,6% οι τιμές των ξενοδοχείων. 

πληθωρισμός, Μάρτιος 2024, 1

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Οι τιμές αυξήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 12,4% και 0,6% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν 2,3% σε μηνιαία βάση. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου (-39,1%), ενώ οι τιμές ρεύματος μειώθηκαν (-4,6%). 

πληθωρισμός, Μάρτιος 2024, 2

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ