Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματαγορά: Εκρηκτικό το κλίμα μετά την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση του bonus - Στα κάγκελα κατασκευαστές και δήμοι

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Εκρηκτική δείχνει να είναι η κατάσταση στην κτηματαγορά και ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές των Νοτίων Προαστίων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται τα bonus σε κατασκευές που έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.   

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως στις περιοχές Αλίμου, της Κηφισιάς, Παπάγου και των τριών Β (Βάρης, Βουλιαγμένης και Βούλας), ζητούν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ενώ την ίδια ώρα κατασκευαστές και Τεχνικό Επιμελητήριο τάσσονται υπέρ της συνέχισης των εργασιών εκεί που έχουν εκδοθεί άδειες, τουλάχιστον μέχρι την οριστική έκβαση της υπόθεσης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ετοιμάζεται να παρέμβει, για δώσει μία λύση τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η κτηματαγορά αυτή την στιγμή στις περιοχές που γίνει εκτεταμένη χρήση του Bonus και οι δήμαρχοι είναι στα … κάγκελα έχει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό διότι οι κατασκευές που είναι εν εξελίξει είναι κατά κάποιον τρόπο στον αέρα, αφού κανείς δεν μπορεί να πεi με σιγουριά ότι το ακίνητο θα ολοκληρωθεί με αυτές τις προδιαγραφές και παράλληλα τίθεται και σοβαρό ζήτημα νομιμότητας.

Κατά συνέπεια ο κατασκευαστής δεν γνωρίζει αν η τιμή που έχει πουλήσει ή ετοιμάζεται να πουλήσει είναι αυτή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ και οι αγοραστές αγωνιούν μη γνωρίζοντας αν αυτό που αγόρασαν είναι ακριβό σε σχέση με αυτό που στο τέλος της ημέρας θα αποκτήσουν.

Στον αέρα όμως είναι και οι νέες άδειες που έχουν εκδοθεί, αφού κανείς δεν γνωρίζει να η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Στον αντίποδα οι Δήμοι ζητούν να σταματήσουν οι υπερβάσεις στις άδειες που προκαλούν την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση ψηλότερων και μεγαλύτερων σε όγκο κτιρίων.

Τι θα αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία θα δίνει λύση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία πιθανώς θα περιλαμβάνει κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ή θα βάζει όριο αναφορικά με το ύψος των κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κατέθεσε δύο αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά δύο αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος Θόδωρου Σκυλακάκη και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αττικής κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, ενώ αναμένεται και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα ο δήμος προσέφυγε κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την οποία «το υπουργείο εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα», αγνοεί την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται από την πολεοδομία η αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ – 4067/2012) έως την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Το υπουργείο αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημά μας για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που ζητήσαμε στις 20 Μαρτίου», αναφέρεται από τον δήμο.

Προσφυγή κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 

Επίσης, προσέφυγε κατά της απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή (έπειτα από σχετικό εξώδικο του ΤΕΕ) εξέδωσε απόφαση με την οποία, ακυρώνει, σύμφωνα με την δήμο, «την προβλεπόμενη από το άρθρο 32 του νόμου 3584/2007 εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΤΕΕ ζητείται «να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων», όπως τουλάχιστον αναφέρει ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός σε ανοιχτή επιστολή - απάντηση, που απευθύνεται στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.

Αφορμή για τις επιστολές είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης, ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) άδειες δόμησης μέχρι τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, κάτι που το ΤΕΕ θεωρεί παράνομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δήμους που αποφασίζουν να λάβουν μέτρα ώστε να μην αλλοιωθούν οι περιοχές από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση ψηλών κτιρίων έχουν προστεθεί και οι δήμοι Κηφισιάς και Παπάγου – Χολαργού.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικά τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που χτίζονται, το αυξημένο ύψος και ο μεγαλύτερος όγκος κτιρίων, λόγω του bonus που λαμβάνουν, όπως προβλέπει ο κανονισμός για κτίρια που κτίζονται με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, εφόσον παραχωρείται η πρόσοψη για κοινή χρήση, εφόσον υπάρχουν χώροι πρασίνου πέριξ του κτιρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ