Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,5% το 2024 - Τι λέει για την Ευρωζώνη

Ανάπτυξη 2,5% της ελληνικής οικονομίας το 2024 προβλέπει η ελβετική τράπεζα UBS στις προβλέψεις της (UBS World at a Glance), σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον υποτονικής ανάκαμψης.

Η τράπεζα αναφέρει ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλότερο από τον στόχο στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και έφτασε τα 3 δις. ευρώ. Το 2023 ξεπέρασε επίσης τον στόχο, φθάνοντας το 1,9% του ΑΕΠ.

Για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 3,1% λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων επιβραδύνθηκε περαιτέρω μετά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Για την παγκόσμια οικονομία, η UBS αναφέρει ότι επιταχύνεται, κυρίως χάρη στην κατανάλωση. H πρόσφατη ανάσχεση της πτώσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση, αλλά η καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων από τη Fed έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα μείωσής τους από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,6% στην Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2024 (με καθοδικούς κινδύνους) και 1,25% για το 2025.

Η Γερμανία έχει χαμηλότερες επιδόσεις από την Ευρωζώνη συνολικά, αλλά πρόσφατα έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Η UBS βλέπει καθοδικούς κινδύνους στην πρόβλεψή της για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος. «Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η δημοσιονομική σύσφιξη και διαρθρωτικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη», σημειώνει.

Για τη Γαλλία προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2024, ενώ σημειώνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Για την Ιταλία προβλέπει ανάπτυξη επίσης 0,8% φέτος και σημειώνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ πέρυσι, κατά δύο μονάδες υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Τέλος, για την Ισπανία προβλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2024 και 1,9% το 2025.

Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια

Οι αγορές εργασίας της Ευρωζώνης παραμένουν ισχυρές, αναφέρει η UBS, με χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ ανεργίας και ισχυρές αυξήσεις ονομαστικών μισθών, με την UBS να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025.

«Παρά την πρόσφατη καλή πορεία αποπληθωρισμού, εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί», σημειώνει.

Για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένει την πρώτη μείωσή τους τον Ιούνιο, με πιθανή μία συνολικά μείωση κατά 75 μονάδες βάσης φέτος και κατά 100 μ.β. το 2025.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ