Νέα
  • ΓΔ: 1458.94 +0.46%
  • Τζίρος: 65,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασφάλιστα ΙΧ: Στα σκαριά αυτόματο σύστημα «Μεγάλου αδερφού» από το ΥΠΕΘΟ - Τσουχτερά ραβασάκια από την ΑΑΔΕ

Σύστημα αυτόματου εντοπισμού των περίπου 500.000 οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στη χώρα μας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που πρόκειται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη με την οποία θα πραγματοποιούνται έλεγχοι κάθε τρεις μήνες μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Η Ηλεκτρονική βάση

Μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων η ΑΑΔΕ θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα  και εν συνεχεία θα επιβάλλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Η βάση αυτή θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: «Σπάει ταμεία» η Appodixi με 165.000 καταγγελίες - Ερχεται το μπόνους στους φορολογούμενους

Τα ραβασάκια

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα παίρνουν το «ραβασάκι» με το οποίο θα ενημερώνονται ότι το όχημά τους εντοπίστηκε να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παραβόλου έως 250 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν για να ασφαλίσουν στη συνέχεια το όχημά τους.

Οσοι δεν κλείσουν τις εκκρεμότητές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Πηγή: Eurokinissi

►Διαβάστε επίσης: Στην παγίδα των τεκμηρίων 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι - Με €10.000 ζουν πάνω από τα μισά νοικοκυριά

Στο στόχαστρο και όσοι δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Παράλληλα, μέσω του μόνιμου μηχανισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν  η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.

Υπενθυμίζεται  ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Την πενταετία 2018-2022 η τροχαία «έριξε» πρόστιμα πάνω από 21,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Παράλληλα σχεδιάζεται νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών, μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025. Όσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο.

Σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ