Νέα
  • ΓΔ: 1448.16 +0.09%
  • Τζίρος: 11,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Σκωτσέζικο ντους οι τιμές για τους καταναλωτές

Πραγματικό σκωτσέζικο ντουζ αποτελούν για τους καταναλωτές οι τιμές των καυσίμων τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς τα καλά νέα κρατούν λίγο, όπως και οι μειωμένες τιμές στην αντλία. Η διεθνής τιμή του Brent υποχώρησε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας ακόμη και κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, λόγω εκτιμήσεων για μειωμένη ζήτηση πετρελαίου, ειδικά από την Κίνα. Η πτωτική τάση που ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου μήνα προκάλεσε σημαντική πτώση των τιμών στην αντλία.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για την αμόλυβδη βενζίνη υποχώρησαν σχεδόν κατά 11 λεπτά το λίτρο, ενώ ανάλογη ήταν η πτώση και για το diesel κίνησης. Δυστυχώς όμως για τους καταναλωτές, η υποχώρηση των τιμών στις διεθνείς αγορές δεν κράτησε πολύ. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σαφής διαφοροποίηση στις διεθνείς αγορές, λόγω νέων εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Η διεθνής τιμή του Brent βρέθηκε ξανά σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, σήμερα η τιμή για τον «μαύρο χρυσό» είναι στα 82,44 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,62%. Στην αντλία η εικόνα είναι αρκετά καλή, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να έχει διάρκεια, ειδικά αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα επίπεδα των 82 με 85 δολαρίων το βαρέλι.

Η μέση τιμή της βενζίνης είναι πλέον κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 1,873 ευρώ, έναντι 1,986 ευρώ το λίτρο που ήταν τα υψηλά του διμήνου, λίγο πριν το Πάσχα. Έχουμε δηλαδή μείωση της τάξεως των 11,3 λεπτών το λίτρο. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το diesel κίνησης, με τη μέση τιμή πλέον στα 1,608 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,704 ευρώ στις αρχές Μαΐου, μείωση δηλαδή κατά σχεδόν 10 λεπτά το λίτρο.

Μόνο σε δύο περιοχές άνω των 2 ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο της χώρας η μέση τιμή της βενζίνης υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο μόνο σε δύο περιοχές: στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Κατά την περίοδο των υψηλών τιμών, ο αριθμός των περιοχών με τιμή πάνω από τα 2 ευρώ ήταν 21.

Σήμερα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο λόγω των αισιόδοξων εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και τον ΟΠΕΚ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημειώνουν άνοδο 0,62%, στα 82,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) κερδίζουν 0,81%, φτάνοντας τα 78,52 δολάρια το βαρέλι. Η EIA αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 στα 1,10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη εκτίμηση των 900.000 bpd, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών διατήρησε την πρόβλεψή του για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος τις προσδοκίες για άνοδο του τουρισμού στο δεύτερο εξάμηνο.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για σταδιακή κατάργηση των περικοπών παραγωγής από τον Οκτώβριο. «Παρά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για σταδιακή κατάργηση ορισμένων περικοπών, οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να καθοδηγείται από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,428 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα αναμενόταν να είχαν μειωθεί ελαφρώς πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ