Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στη ΜΕΘ οι μεγάλοι ασθενείς του Υπερταμείου ΕΛΤΑ και ΟΑΣΑ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζιδάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη και την ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια

Στους μεγάλους ασθενείς των ΔΕΚΟ, τα ΕΛΤΑ και τον ΟΑΣΑ θα εστιαστούν οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αν και οι ΔΕΚΟ που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι:

 • ο ΟΑΣΑ με την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ,
 • τα ΕΛΤΑ, 
 • η Hellexpo ΔΕΘ,
 • οι κεντρικές λαχαναγορές Αθήνας (ΟΚΑΑ) και Θεσσαλονίκης,
 • η ΓΑΙΑ ΟΣΕ που κατέχει περιουσιακά στοιχεία του παλιού ΟΣΕ,
 • οι Ελληνικές Αλυκές και
 • η Διώρυγα Κορίνθου, 

οι μεγάλες ανατροπές θα αφορούν τις δύο πρώτες που συνδέονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. «Προκειμένου να σωθούν τα ΕΛΤΑ κάνουμε ό,τι έγινε και στη ΔΕΗ», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δείχνοντας τον δρόμο για την εξυγίανση της επιχείρησης.

Κεντρικός στόχος όσον αφορά στα ΕΛΤΑ είναι να κλείσει η μαύρη τρύπα της επιχείρησης, να αναδιοργανωθεί και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες. Για  τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών φιλοδοξία είναι να σταματήσει το Δημόσιο να επιδοτεί τα ελλείμματα των συγκοινωνιών και αντίστοιχα να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Με τις αλλαγές προβλέπονται ταχείες προσλήψεις στελεχών από την αγορά με υψηλότερες αμοιβές από το ενιαίο μισθολόγιο αλλά και προσωπικού χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες και τις αγκυλώσεις του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα μπαίνει «απαγορευτικό» στη συμμετοχή των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια ενώ δίνεται ευελιξία στις προμήθειες.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Μικρές ΔΕΗ οι ΔΕΚΟ του Υπερταμείου με μοντέλο ΕΦΚΑ - Οι αλλαγές Χατζηδάκη

Οι 5 βασικές  αλλαγές

Οι βασικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπουν:

 1. Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων που απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4ετής, από 3ετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ. «Προσπαθούμε να προσλεκύσουμε στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα για θέσεις διοικησης διευθυντών για δύο τριετίες αλλά δεν προβλέπεται για όλες τις θυγατρικές αφού υπάρχει εξαίρεση για τις μεταφορές», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι η διαδικασία των προσλήψεων ανατίθεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
 2. Παρέχεται απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης με μοντέλο το καθεστώς της ΔΕΗ  ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ, δηλαδή ενιαίο μισθολόγιο
 3. Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π. εντός 10 ημερών και συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.
 4. Πιο ευέλικτες προμήθειες: Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών
 5. Τα πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών. «Δεν νομίζουμε ότι είναι ο ρόλος τα πειθαρχικά, δεν είναι οι συνδικαλιστές κριτές και δικαστές», ανέφερε ο Κωστής  Χατζηδάκης.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Οι 15 κατηγορίες επιχειρήσεων που γλιτώνουν το λουκέτο από το ψηφιακό υπερόπλο ΕΛΕΓΧΟΣ Live

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ