Νέα
  • ΓΔ: 1444.28 -0.35%
  • Τζίρος: 33,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Ερχεται αύξηση έως και 60% στην επιδότηση και φορολογικά κίνητρα

Λίφτινγκ στο «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» , ένα πρόγραμμα που δεν... περπάτησε σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης προωθεί με διαδικασίες εξπρές το Υπουργείο  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με αύξηση της επιδότησης, αύξηση του συνολικού ποσού και φορολογικά κίνητρα.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της επιδότησης θα αυξηθεί έως και κατά 60% ενώ θα ανακοινωθεί και γενναία αύξηση του συνολικού ποσού το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο μελετά και μια αλλαγή που αφορά τη φορολόγηση όσων αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Με βάση το ισχύον πρόγραμμα η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης, για εργασίες και για υλικά με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι βελτιώσεις του προγράμματος «Aνακαινίζω - Νοικιάζω» που σχεδιάστηκε προκειμένου να ανοίξουν αρκετές χιλιάδες κλειστά σπίτια αλλά η πρώτη φάση δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 1413).

►Διαβάστε επίσης: Ανακαινίζω - Νοικιάζω: 30 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πρόγραμμα

 Συγκεκριμέ να το πρόγραμμα  δίνει μια διέξοδο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους  στοχεύοντας στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

Στη δράση θα ενταχθούν περίπου 12.500 κενές κατοικίες αρκεί οι ωφελούμενοι ιδιοκτήτες τους να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως 6 μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ακινήτου προκειμένου να δοθεί για ενοικίαση. Σε περίπτωση που το ακίνητο δε νοικιαστεί θα επιβληθούν ποινές όπως η επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση

Παράλληλα αναμένονται και ανακοινώσεις  για το «Σπίτι μου 2»  όσον αφορά την ηλικιακή και εισοδηματική διεύρυνση.

Το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του οποίου γίνονται διαπραγματεύσεις να αντληθούν 2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οριστικοποιηθεί ως προς τους όρους του το Φθινόπωρο.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

  1. Θα απευθύνεται σε πολίτες έως 50 ετών και όχι σε έως 39 όπως σήμερα
  2. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους
  3. Τα ακίνητα μπορεί να είναι παλαιότητας λιγότερο από 15 έτη
  4. Θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  5. Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%

Σήμερα  το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι ενώ  αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο . Για τη  μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€. Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

«Σαφώς πρόκειται για ένα μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα, θα το χαρακτήριζα όχι «Σπίτι μου 2» αλλά «Σπίτι μου επί 2» . Διπλάσιος προϋπολογισμός, όπως ανακοίνωσε ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός, θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ όταν ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του πρώτου προγράμματος ήταν 1 δισεκατομμύριο. Είναι δεδηλωμένη πρόθεση να διευρυνθεί το ηλικιακό κριτήριο έως τα 50 έτη, άρα θα απευθύνεται όχι μόνο σε νέα ζευγάρια αλλά και σε ανθρώπους με οικογένειες. Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, τη διασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εθνικούς πόρους, θα σημειώσω ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι για το οποίο δεν ήταν απολύτως βέβαιος για τη δυναμική της διεκδίκησης.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ