Νέα
 • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
 • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουρεμένα ενοίκια: Πώς θα δοθούν αποζημιώσεις για περίπτερα, κυλικεία και εκπτωτικά καταστήματα

Περίπτερο / Πηγή: Intime
Περίπτερο / Πηγή: Intime

Τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις καταβολής αποζημίωσης ενοικίου για τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν/παραχωρούν το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου ή κυλικείου αλλά και τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα προβλέπουν υπουργικές αποφάσεις που υπογράφουν οι υπουργός,αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών.

Οσον αφορά στα περίπτερα και κυλικεία,ο δικαιούχος είσπραξης ποσού ίσου με το ήμισυ της μείωσης του ανταλλάγματος/μισθώματος, που λαμβάνει για την εκμίσθωση/ εκμετάλλευσης, προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, υποβάλλει κατ' εξαίρεση , αρχική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και στη συνέχεια «Δήλωση Covid».

Στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» οι δικαιούχοι καταχωρούν, ανά πεδίο, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ» καταχωρούνται τα στοιχεία του δικαιούχου, που από τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής εισπράττει μειωμένο αντάλλαγμα/μίσθωμα κατ' επιταγή του νόμου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.
 • Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ» καταχωρούνται τα στοιχεία του εκμεταλλευτή.
 • Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ», ως «Είδος Μίσθωσης» επιλέγεται η «Παραχώρηση χρήσης δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου» ή η « Παραχώρηση χρήσης δικαιώματος εκμετάλλευσης κυλικείου», κατά περίπτωση και ως «Στοιχεία Συμφωνητικού» τα στοιχεία της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ δικαιούχου και εκμεταλλευτή.
 • Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» συμπληρώνονται τα στοιχεία του περίπτερου ή του κυλικείου, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στη σύμβαση μεταξύ του δικαιούχου και του εκμεταλλευτή.
 • Στο πεδίο «Συνολικό Μηνιαίο Μίσθωμα» συμπληρώνεται το ποσό του μηνιαίου ανταλλάγματος/μισθώματος.

Στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της «Δήλωσης Covid», οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέγουν το πεδίο «Χρήση μίσθιου - Επαγγελματική στέγη».

Στην περίπτωση που δικαιούχος φυσικό πρόσωπο έχει αποβιώσει, για την είσπραξη του ως άνω ποσού από κληρονόμους του δικαιούχου,ισχύουν τα προβλεπόμενα από υπουργικές αποφάσεις.

Εκπτωτικά καταστήματα

Ο δικαιούχος είσπραξης του ποσού της αποζημίωσης που δεν εισπράττει βασικό αντάλλαγμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων υποβάλλει κατ’ εξαίρεση , αρχική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και στη συνέχεια «Δήλωση Covid».

Στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας οι δικαιούχοι καταχωρούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ» καταχωρούνται τα στοιχεία του δικαιούχου, ήτοι της επιχείρησης εκμετάλλευσης εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), εμπορικών κέντρων ή εκπτωτικών χωριών που δεν εισπράττει βασικό αντάλλαγμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.
 • Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ» καταχωρούνται τα στοιχεία του καταστηματάρχη, ήτοι της επιχείρησης που έχει συνάψει σύμβαση για χρήση ενός συμφωνηθέντος χώρου (καταστήματος) εντός εκπτωτικού καταστήματος (outlet) ή εμπορικού κέντρου ή εκπτωτικού χωριού. γ) Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ», ως «Είδος Μίσθωσης» επιλέγεται «Παραχώρηση χρήσης δικαιώματος εκμετάλλευσης καταστήματος εντός εμπορικού κέντρου» και ως «Στοιχεία Συμφωνητικού» τα στοιχεία της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ δικαιούχου και καταστηματάρχη.
 •  Στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» συμπληρώνονται τα στοιχεία του καταστήματος.
 • Στο πεδίο «Συνολικό Μηνιαίο Μίσθωμα» συμπληρώνεται το ποσό του μηνιαίου «βασικού ανταλλάγματος» που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παραχώρηση της χρήσης του καταστήματος.

Στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της «Δήλωσης Covid», οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέγουν το πεδίο «Χρήση μισθίου - Επαγγελματική στέγη».

Η υποβολή των ως άνω δηλώσεων δεν λαμβάνεται υπόψη για το χαρακτηρισμό του εισοδήματος που αποκτάται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία.

Eπιστολή ΠΟΜΙΔΑ

Την ίδια στιγμή η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο με θέμα της την επίλυση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας υπολογισμού και καταβολής της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων από τη συνεχιζόμενη μείωση ενοικίων, και την απεμπλοκή από το πρόβλημα με τις υπομισθώσεις ακινήτων. Στην επιστολή προτείνεται η βελτίωση των σχετικών ρυθμίσεων για τις μειώσεις και αποζημιώσεις επί υπεκμισθώσεων ακινήτων στα οποία ασκούνται κλειστές ή πληττόμενες δραστηριότητες.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση και εφαρμογή ,όπως αναφέρεται ούτε το Κράτος θα υποχρεούται να πληρώνει διπλές αποζημιώσεις, ούτε οι ενοικιαστές θα χάσουν οποιοδήποτε δικαίωμά τους, αλλά κυρίως οι εκμισθωτές δεν θα αποστερούνται χωρίς λόγο από τη νόμιμη αποζημίωσή τους, μόνον και μόνον γιατί έδωσαν δικαίωμα υπομίσθωσης του ακινήτου τους στον ενοικιαστή τους για να τον εξυπηρετήσουν

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ