Νέα
  • ΓΔ: 912.1 -0.87%
  • Τζίρος: 16,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΟΣΑ: Υψηλή η φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα παρά τη μείωση το 2020

OECD
AP PHoto

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα (tax wedge) μειώθηκε το 2020, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από έκθεση του διεθνούς οργανισμού (Taxing Wages).

Συγκεκριμένα, για τους άγαμους μισθωτούς  χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 0,80 ποσοστιαίες μονάδες στο 40,1% του κόστους εργασίας,  ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 0,39 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο 34,6%.

Την υψηλότερη επιβάρυνση είχαν το Βέλγιο (50,1%), η Γερμανία (49%), η Αυστρία (47,3%), η Γαλλία (46,6%) και η Ιταλία (46%), ενώ τη χαμηλότερη είχαν η Κολομβία (μηδενική), η Χιλή (7%) και η Νέα Ζηλανδία (19,1%).

Μείωση φόρου εισοδήματος και εισφορών

Η μείωση στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος όσο και από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Ειδικότερα, η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος μειώθηκε κατά 0,32 π.μ., από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων κατά 0,24 π.μ. και από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,25 π.μ. πάντα με αναφορά στο κόστος εργασίας, την μεταβλητή που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ για τη μέτρηση της φορολογικής επιβάρυνσης.   

Στις χώρες του ΟΟΣΑ, η μείωση του tax wedge προέκυψε από τη μείωση της φορολογίας κατά 0,26 π.μ. και των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,08 π.μ.

Παραμένουν μεγάλο «αγκάθι» οι ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές – τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών -  είναι αυτές που εκτοξεύουν την φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αντιστοιχούσαν στο 12,5% του κόστους εργασίας και οι εργοδοτικές εισφορές  στο 19,7%, ενώ η φορολογία εισοδήματος στο 8%. Αντίθετα, στον ΟΟΣΑ ήταν υψηλότερη η φορολογία εισοδήματος (13,1%) αλλά χαμηλότερες οι εισφορές εργαζομένων και  εργοδοτών (8,3% και 13,3%, αντίστοιχα). 

Ακόμη και μετά τη μείωση των εισφορών φέτος, θα κινούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. 

Οι κρατήσεις – για φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές – των μισθωτών της κατηγορίας αυτής (άγαμοι μισθωτοί χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα) αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα τέταρτο (25,4%) των ακαθάριστων αποδοχών τους, ενώ αντίστοιχο ήταν το ποσοστό και στον ΟΟΣΑ (24,9%).

ΟΟΣΑ - Φορολόγηση μισθών
Φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών - εργαζόμενων (% του κόστους εργασίας) - άγαμος, χωρίς παιδιά, με μέσο εισόδημα

Υψηλή η επιβάρυνση για τις οικογένειες με παιδιά

Για οικογένειες με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,82 π.μ. στο 37,1%  του κόστους εργασίας έναντι μείωσης 1,15 π.μ. στο 24,4% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Υψηλότερη επιβάρυνση από την Ελλάδα είχαν μόνο η Τουρκία (38,2%), η Γαλλία (37,9%) και η Σουηδία (37,5%), ενώ τη χαμηλότερη επιβάρυνση είχαν η Κολομβία (-5,4%), η Νέα Ζηλανδία (5%), η Χιλή (7%) και η Ελβετία (9,6%).

Κόντρα στη διεθνή πρακτική, που μειώνει σημαντικά τη φορολογία ανάλογα με τα παιδιά, στην Ελλάδα αυτή δεν ισχύει, καθώς  διαφορά της φορολογικής επιβάρυνσης ενός μισθωτού χωρίς παιδιά από έναν μισθωτό με δύο παιδιά είναι μόλις 3 π.μ. έναντι 10,2 π.μ. στον ΟΟΣΑ.

Μείωση του ονομαστικού ακαθάριστου μισθού 2,2%

Ο μέσος ακαθάριστος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε πέρυσι κατά 2,2% στα 21.139 ευρώ έναντι 21.621 ευρώ το 2019, ενώ σε πραγματικούς όρους – μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού που ήταν αρνητικός (-1,2%) – μειώθηκε 1,1% πριν από τη φορολογία.  Η μείωση του πραγματικού μισθού αντισταθμίστηκε από τη μείωση του μέσου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά 3%.

ΟΟΣΑ - Μισθοί
Σύγκριση των μισθών στις χώρες του ΟΟΣΑ - Ακαθάριστοι μισθοί σε εθνικό νόμισμα - Ετήσια μεταβολή 2020/2019
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ