Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με τάμπλετ και ElenxisLive ερχονται τον Μάρτιο οι «έξυπνοι» έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής

Πηγή: Pixabay

Πρεμιέρα τον προσεχή Μάρτιο θα κάνει τελικά η εφαρμογή «ElenxisLive» μέσω της οποίας οι ελεγκτές της εφορίας θα διενεργούν επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους μέσω tablet.

Η εφαρμογή θα έχει πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου και θα εκδίδει ηλεκτρονικά το Σημείωμα Διαπιστώσεων στους επιτόπιους ελέγχους. Μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

►Διαβάστε και: e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να αποφύγετε το πρόστιμο - Οσα πρέπει να ξέρετε

Mεσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.

►Διαβάστε και: Φορολοταρία: Μεγάλη κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς

Αυτόματοι έλεγχοι για γνησιότητα αποδείξεων

Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με περιορισμό της γραφειοκρατίας και του χρόνου για την διεκπεραίωση των  ελέγχων.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές  θα μπορούν να προχωρούν σε επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες ελέγχους για τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και  θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

►Διαβάστε και: Επιστρεπτέα: Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν τη... λυπητερή – Ερχονται νέα ραβασάκια

Επίσης θα μπορούν να ελέγξουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στο παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

►Διαβάστε και: Είκοσι τελωνειακές υπηρεσίες στις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Τα όπλα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ταυτόχρονα, η εφορία θα εκσυγχρονιστεί με υπερόπλα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) και Ανάλυση Δεδομένων.Το Data Mining αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς. Πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Μεταξύ αυτών και οι γαλλικές φορολογικές αρχές οι οποίες ανέπτυξαν αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά.  
  • Ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων.
  • Νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis).

Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο εργαλείο, από το οποίο θα ξεκινούν και οι νέοι «έξυπνοι» φορολογικοί έλεγχοι, είναι η παρακολούθηση των τραπεζικών καταθέσεων και η μεταφορά των εμβασμάτων.Πρόκειται για μια δυνατότητα που αξιοποιούν τα μέγιστα οι φορολογικές αρχές, για να αποκαλύψουν φοροδιαφυγή ή «μαύρο χρήμα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ