Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται από το 2025 - Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Τίτλοι τέλους στο μνημονιακό χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος πέφτουν από το 2025 για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα καταβάλλουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τελευταία φορά τον μισό φόρο, ήτοι 325 ευρώ.

Το τελευταίο έτος πληρωμής του με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι το 2024 για τα εισοδήματα του 2023 καθώς στη συνέχεια καταργείται.

Αντιθετα, το τέλος επιτηδεύματος θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει επιχειρήσεις και μπλοκάκια που θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας για την κατάργησή του.

Ψαλίδι 50% φέτος 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, για το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50%, από 650 σε 325 ευρώ, για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα, για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η μείωση αφορά όλους, είτε υπάγονται είτε όχι στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος.

Εκτός της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% και της κατάργησης από του χρόνου μένουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης το μέτρο δεν αφορά επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.), οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ξανά από 800 έως 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε επί εποχή μνημονίων ως έκτακτος φόρος το 2011 επιβαρύνοντας έως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΟ: Βαριές «καμπάνες» έως και 60.000€ για όσους κλείνουν την πρόσβαση σε παραλίες

Τι θα πληρώσουν φέτος οι υπόχρεοι

Φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το τέλος επιτηδεύματος που θα καταλογιστεί ανάλογα με την περίπτωση, έχει ως εξής:

 • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 650 ευρώ για επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
 • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.
 • 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

►Διαβάστε επίσης: K.Χατζηδάκης: Φοροελαφρύνσεις και αύξηση συντάξεων 870 εκατομμυρίων το 2025

Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος

Από την πληρωμή του τέλους θα απαλλαγούν το 2024:

 • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
 • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
 • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
 • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος - παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
 • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ