Νέα
 • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
 • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Λαβράκια έβγαλαν οι διασταυρώσεις της εφορίας - Φόροι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στη «φάκα» των εκτεταμένων διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ πιάστηκαν το 2023 χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωναν εισοδήματα από μισθούςσυντάξειςακίνητα, μερίσματα, αναδρομικές αποδοχές, επιδοτήσεις ενώ παρουσίαζαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ τη στιγμή που είχαν κανονική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν φόροι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Το σχέδιο για έσοδα 65 δισ. ευρώ - Πάνω από 170.000 έλεγχοι φέτος

Ακόμα λαβράκια έβγαλαν οι διασταυρώσεις της φορολογικής διοίκησης με  τα στοιχεία που έλαβε από τις Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, καθώς εντοπίστηκαν 18.657 ακινητα που είτε δεν είχαν ΑΜΑ είτε ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε... έξωση  από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Οι 6 αλλαγές που έρχονται για ψηφιακή φορολογική ενημερότητα

Ειδικότερα:

 • Από τη διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2018  ελέγχθησαν132.444 ενεργοί ΑΦΜ. Από την επεξεργασία των δεδομένων , επελέγησαν, κατόπιν κριτηρίων, 8.990 φορολογούμενοι με καταληκτικό χρόνο έκδοσης των σχετικών πράξεων την 31/05/2024. Όσον αφορά την αντίστοιχη υλοποίηση της διασταύρωσης  για το έτος 2017, υποβλήθηκαν 7.647 επιπλέον φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 13,0 εκατ. €.
 • Από τη διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προέκυψε ότι από τις 9.124 εγγραφές τόκων/μερισμάτων εισερχόμενων πληροφοριών έτους 2017, συντάχθηκαν απαιτήσεις διασταύρωσης για 1.999 εγγραφές τόκων και μερισμάτων που έλαβαν φυσικά πρόσωπα - φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής, από Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα των ΗΠΑ . Από την επεξεργασία των δεδομένων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζουν ανακριβή υποβολή ως προς τα χρηματοοικονομικά δεδομένα Αμερικής και την εφαρμογή κριτηρίων, προέκυψαν 521 εγγραφές τόκων (που αφορούν σε 425 ΑΦΜ) και 1.096 εγγραφές μερισμάτων (που αφορούν σε 879 ΑΦΜ). Τελικώς  υποβλήθηκαν 1.001 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 620,1 χιλ. €
 • Από τη διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος,  από τις 128.770 εγγραφές τόκων φυσικών προσώπων, συντάχθηκαν απαιτήσεις διασταύρωσης για 16.795 εγγραφές εξ αυτών για το 2017.Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψαν 6.184 μοναδικοί ΑΦΜ οι οποίοι εμφανίζουν διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος.Τελικά για το 2017 υποβλήθηκαν 3.509 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 1,8 εκατ. €
 • Από τη διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα την περίοδο του 3ου τριμήνου του έτους 2022  εντοπίστηκαν 2.934 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Συμμορφώθηκαν 1.319 υπόχρεοι (ποσοστό συμμόρφωσης 45,0%), με το συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου να ανέρχονται σε 477,4 εκατ. € και 8,4 εκατ. € αντίστοιχα.
 • Από τη διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για αναδρομικές αποδοχές  για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018, υποβλήθηκαν 66.008 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις  και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 15,5 εκατ. €.
 • Από τη διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων) για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018,  υποβλήθηκαν 6.486 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις ΦΕΦΠ λόγω τρεχουσών αποδοχών-συντάξεων και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 3,1 εκατ. €
 • Από την ανταλλαγή στοιχείων μταξύ της ΑΑΔΕ και των ψηφιακών πλατφορμών Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχουν υπογράψει, διαπιστώθηκε ότι 18.657 καταχωρήσεις ακινήτων απαιτείται να απενεργοποιηθούν καθώς  είτε δεν είχαν ΑΜΑ[Αριθμό Μητρώου Ακινήτων]  είτε ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος .
 • Εντοπίστηκε 5.107  υπόχρεοι που εισέπραξαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ξεπερνούν το ποσό των 5.000 € για το έτος 2022 και δεν είχαν υπαχθεί από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ως όφειλαν, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ