Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

YΠΕΘΟ: Διπλό pressing για διασύνδεση POS με ταμειακές και μείωση προμηθειών στις e-συναλλαγές

Ασφυκτικό πρέσινγκ σε δύο μέτωπα, προς τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αλλά και προς τις τράπεζες και τους παρόχους να μειώσουν τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ασκεί το οικονομικό επιτελείο ενόψει της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος στα τέλη Απριλίου.

Ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση των υψηλών τραπεζικών προμηθειών σε μικρές συναλλαγές μέσω POS στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε μείωσή τους.

Τις επόμενες ημέρες θα επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου για να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις τους  εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Επιβολή προστίμων

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
  • 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακόμα οσες  επιχειρήσεις των  35 κλάδων της λιανικής που ποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες  και δεν το έχουν πράξει κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Προθεσμίες διασύνδεσης POS – ταμειακών

Υπενθυμίζεται ότι έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

  • Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης  για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μείωση προμηθειών για POS

To υπουργείο Οικονομικών έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του πρωτίστως στις μικρής αξίας συναλλαγές, όπου η επιβολή προμήθειας για τη χρήση του POS είναι δυσανάλογα μεγάλη και επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Την βούληση τους να συμβάλουν στη μείωση των προμηθείων κυρίως σε ότι αφορά τις μικρής αξίας συναλλαγές, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε περίπτερα, λαϊκές αγορές, ταξί εξέφρασαν και οι πάροχοι - εκκαθαριστές, με «συνδρομητικά πακέτα» που μπορούν μέχρι να μηδενίσουν τις προμήθειες,στο φόρουμ των Δελφών.Eκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν το επόμενο διάστημα για μείωση των προμηθειών κυρίως στις συναλλαγές μικρού κόστους.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία το επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά αν για μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πάντως η  ρύθμιση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως δεν είναι απλή οποιαδήποτε παρέμβαση σε θέματα τιμολόγησης υπηρεσιών γενικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη στο οικονομικό επιτελείο  γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και επαγγελματιών .

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ