Νέα
  • ΓΔ: 1444.26 +0.14%
  • Τζίρος: 1,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Ηλεκτρονικό σαφάρι από την ΑΑΔΕ - Tablet, κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη

Mπαράζ φορολογικών ελέγχων εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εμπλουτίζοντας το «οπλοστάσιό» της στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής με μια σειρά από «πολύτιμα» εργαλεία.

Εlenxis Live, Appodixi, βιντεοσκόπηση και ζωντανή μετάδοση φορολογικών ελέγχων, χρήση ειδικού αλγόλιθμου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, διασταυρώσεις εξπρές, είναι κάποιες από τις μεθόδους που ενεργοποιεί η φορολογική διοίκηση προκειμένου να πραγματοποιήσει σαρωτικούς ελέγχους σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω απ’ όλους εκείνους που επιδιώκουν να αποκρύψουν εισοδήματα, να μην αποδώσουν ΦΠΑ, αδίκημα που είναι φοροκλοπή ή να κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Με τον Κωδικα Φορολογικής Νομοθεσίας οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου, ενώ ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Την ίδια ώρα σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 22/4 το νέο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο οποίο μεταφέρονται σταδιακά οι αρμοδιότητες φορολογίας μεταβίβασης περιουσίας και κατοχής ακινήτων των ΔΟΥ του νομού Αττικής.

► Διαβάστε επίσης: YΠΕΘΟ: Διπλό pressing για διασύνδεση POS με ταμειακές και μείωση προμηθειών στις e-συναλλαγές

Tablet, κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη

Οι κινήσεις αυτές, με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμάται ότι θα δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ΑΑΔΕ «ποντάρουν» πάνω από όλα, στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS αναμένεται να κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς τα POS, δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές.

Ειδικότερα:

  1. Με την ενεργοποίηση του «Έλεγχος Live» οι φοροελεκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας. Μέσω των tablet οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές ενώ επιτόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο το αποτέλεσμα του ελέγχου.  
  2. Με κάμερες και σε ζωντανή μετάδοση θα διενεργούνται οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ οι εφοριακοί υπάλληλοι θα φέρουν μαζί τους κάμερες, οι οποίες, αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους . Μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο, τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των ελέγχων και με βάση τη σπουδαιότητα, όταν κρίνουν θα παρεμβαίνουν.
  3. Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου θα σαρωθούν περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν στο Ε9 ή σκοπίμως έχουν εμφανίσει κατοικίες με μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).  
  4. Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία από την αγορά και με ειδικό αλγόριθμο θα «βγάζει στη σέντρα» των ελέγχων ύποπτες για λαθρεμπόριο περιπτώσεις πρατηρίων υγρών καυσίμων θέτει σε πιλοτική λειτουργία η ΑΑΔΕ με ορίζοντα πλήρους εφαρμογής στο τέλος του έτους. Στόχος είναι ο περιορισμός της αιμορραγίας στα κρατικά ταμεία από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων και τη νοθεία που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  5. Πολύτιμος σύμμαχος της ΑΑΔΕ,στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι η εφαρμογή appodixi καθώς χιλιάδες πολίτες σκανάρουν με το κινητό τους τηλέφωνο τις αποδείξεις, που παίρνουν από τις επιχειρήσεις και μέσω της εφαρμογής καταγγέλλουν περιπτώσεις παραποιημένων ταμειακών μηχανών.  
  6. Από τον Ιανουάριο του 2024 η ΑΑΔΕ εχει ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα το οποίο υπόσχεται άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχει. Το νέο σύστημα θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο.  
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ