Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεκμαρτό εισόδημα: Στα δίχτυα της εφορίας ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες

Πηγή: Pixabay

Το τεκμαρτό εισόδημα, έτσι όπως εφαρμόζεται μετά την αλλαγή του νόμου, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για αλλαγές - βελτιώσεις στο νόμο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο, όπως σημείωσε, να αλλάξει η βασική του φιλοσοφία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, έχει πέσει στην «φάκα» του τεκμαρτού εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, μόλις το 0,6% έχουν προχωρήσει στην αμφισβήτηση του νέου συστήματος φορολόγησης, όπως έχουν δικαίωμα να πράξουν.

E9 - Ακίνητα
Πηγή: Eurokinissi

Κ. Μητσοτάκης: Ο νέος τρόπος είναι μαχητός 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Alpha, «καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι μαχητό». Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το νέο σύστημα φορολόγησης 735.000 επαγγελματιών θα επαναξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αδικίες, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

►Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο ΣτΕ για τη διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμαρτού φόρου

Με βάση τα στοιχεία από την μέχρι στιγμής υποβολή 75.166 φορολογικών δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Λίγο περισσότεροι από τους μισούς, σχεδόν το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που δήλωναν πενιχρά εισοδήματα.

  • Παρά το γεγονός ότι μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, που παραλαμβάνουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό, να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου, αυτό κατά κόρον δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις. «Δηλαδή, αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που "πιάνει" το τεκμήριο, έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6% των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πως μπορεί να αμφιβητηθεί το τεκμαρτό εισόδημα 

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης. Προβλέπεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

►Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η παγίδα για όσους αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό φόρο

Σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες έχουν εμφανίσει στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. «Να μην ξεχνάμε αυτήν την κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, με αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι φέτος οι επαγγελματίες θα δηλώσουν εισοδήματα τα οποία θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως τονίζει, υπεραμυνόμενος του νέου συστήματος φορολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσει να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ