Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων – Εξι στις δέκα χρειάζονται διορθώσεις

φορολογικές δηλώσεις
Πηγή: Eurokinissi

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις καθώς εντοπίζονται λάθη ή παραλείψεις κυρίως στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό  ότι εδώ και δύο 24ωρα φορολογούμενοι λαμβάνουν  email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω των   οποίων  ενημερώνονται ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση καθώς περιήλθαν νέα δεδομένα στη διάθεση της Αρχής, από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα,  χιλιάδες  συνταξιούχοι, έλαβαν  μήνυμα απ' την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει άλλο αρχείο αποδοχών και πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών  δηλώσεων  έως 26/7. Λογιστές εκτιμούν ότι για περίπου 6 στις δέκα προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών.

Όπως σημειώνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

►Διαβάστε επίσης: Στον αυτόματο οι φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και Ε2 μετά τον ΦΠΑ

Από την πλευρά της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές. Καταδικάζουμε τη απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών, που ακόμα κι αυτή τη στιγμή, όταν αναδεικνύουμε τα τεραστία προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, απαντούν με ειρωνεία ότι πρόκειται για συντεχνιακά τερτίπια των λογιστών».

Προθεσμία έως 26/7

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 26/7 χωρίς κυρώσεις. 

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι  μπορούν να  υποβάλλουν  τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2  ή/και το έντυπο Ε3.

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα βάση τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Τι απαντά στους λογιστές για τα λάθη στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

E9 - Ακίνητα
Πηγή: Eurokinissi

Πόλεμος για παράταση στις δηλώσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα,οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί  επιμένουν σε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  ως το τέλος Σεπτεμβρίου , υποστηρίζοντας ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Στον αντίποδα ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ επιμένουν ότι ο χρόνος ως τις 26 Ιουλίου είναι αρκετός, καθώς ως τώρα η υποβολή των δηλώσεων έχει σπάσει ρεκόρ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ έσπευσε να ανακοινώσει ότι  στις 75 ημέρες που είναι ανοικτό το σύστημα υποβολής δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα των 75 ημερών το 2023 και το 2022 είχαν υποβληθεί αντίστοιχα 2.916.726 και 2.695.736 δηλώσεις, παρότι τα έτη αυτά το σύστημα υποβολής δηλώσεων άνοιξε στις 30 και 31 Μαρτίου, αντίστοιχα. Πάντως δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση έως και τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή του συνόλου των δηλώσεων.

Ο λογαριασμός της εφορίας

Από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι  μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.510.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. Από αυτές:

  • Το 31 % η 1.398.000 φορολογούμενοι πληρώνουν έξτρα φόρο κατά μέσον όρο 1.375  ευρώ. 
  •  Το 21% η 947.100 έχουν επιστροφή φόρου που διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα  302 ευρώ.
  • Το 48% η 2.165.000 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό

Η εικόνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι 288.497 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλλει ήδη τις δηλώσεις τους με 154.693 να φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο είχε προσδιορίσει η εφορία. Εξ αυτών οι 932 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού με 83 να αποδέχονται τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ