Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως φέτος, σε επίπεδο κάτω από το 2%, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται χαμηλότερος από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2026, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Μετά από επτά μειώσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι τώρα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει σε πρόσθετες μειώσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του πρακτορείου.
Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωνόταν στο 1,75% από 2,25% σήμερα, ενώ στην προηγούμενη έρευνα οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παρέμενε στο 2%.
Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι το επιτόκιο στο 2% το πρώτο τρίμηνο του 2027, αφήνοντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο του 2027, που φτάνει ο ορίζοντας της έρευνας.
Χαμηλότερα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό
Οι αναλυτές αναθεώρησαν πτωτικά τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, με την αύξηση των τιμών να εκτιμάται πλέον κατά μέσο όρο στο 1,7% και 1,8% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2026 έναντι 1,9% στην προηγούμενη έρευνα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό το τελευταίο διάστημα και ετοιμάζονται να μειώσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού, με το επόμενο βήμα να γίνεται πιθανότατα τον Ιούνιο καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να πιεσθεί λόγω των εμπορικών δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Την Παρασκευή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Τζεντιμίνας Σίμκους, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι «απαραίτητη», καθώς η οικονομία της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών και είναι σε εξέλιξη «σαφείς αποπληθωριστικές δυνάμεις», όπως η πτώση των τιμών της ενέργειας και το ισχυρό ευρώ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πιθανότητες να υπάρξει και άλλη μείωση μετά τον Ιούνιο», αν και ο χρόνος είναι ανοιχτός. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο, είπε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Ολι Ρεν, δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι θα υποστήριζε μια νέα μείωση τον επόμενο μήνα, εάν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ επιβεβαιώσουν την προοπτική αποπληθωρισμού και εξασθένησης της αναπτυξιακής δυναμικής.
Ωστόσο, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Iζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε την ίδια ημέρα ότι χρειάζεται προσοχή. υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση των επιτοκίων κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.