Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Βλέπει διψήφια ποσοστά απόδοσης των ελληνικών τραπεζών φέτος και το 2026

Scope

Διψήφιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών φέτος και το 2026 προβλέπει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope Ratings, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη ύφεση στην οικονομία. 

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας διέρχεται μια περίοδο αναζωογόνησης, η οποία υποστηρίζεται από τα υψηλά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, τα υψηλά περιθώρια επιτοκίου, τη μείωση των δεικτών κόστους-εσόδων και του κόστους κινδύνου καθώς και τη σταθερή ποιότητα του ενεργητικού», σημειώνει.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των πιο κερδοφόρων ιδρυμάτων στην ΕΕ, εν μέρει χάρη στα υψηλά μερίδια της εγχώριας αγοράς τους, προσθέτει. 

Σε ανάλυσή του για το λειτουργικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2025, ο οίκος σημειώνει ότι παρουσιάζει μία εικόνα ανθεκτικότητας παρά τις αβεβαιότητες για το εμπόριο και τα μακροοικονομικά. 

Για την Ελλάδα αναφέρει ότι το λειτουργικό περιβάλλον είναι υποστηρικτικό για τις τράπεζες (Moderately Supportive High) καθώς προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,2% φέτος και 1,6% κατά μέσο όρο από το 2026 έως το 2029 έναντι 1,25% που είναι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης.

Σημειώνει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και περαιτέρω κατά μία ακόμη βαθμίδα τον Δεκέμβριο του 2024 σε BBB/με σταθερό outlook, λόγω προσδοκιών για περαιτέρω μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ισχυρότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και μείωση των οικονομικών ανισορροπιών.  

Το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους (158% του ΑΕΠ) αποτελεί την κύρια αδυναμία της χώρας, καθώς μπορεί να περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία σε περιόδους ύφεσης, σημειώνει  ο οίκος. 

«Οι πολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις πολιτικές είναι μέτριοι για τα επόμενα χρόνια, αλλά ενδέχεται να αυξηθούν μακροπρόθεσμα. Οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες και οι δημογραφικές προκλήσεις, όπως η καθαρή μετανάστευση, περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης και τα επίπεδα πλούτου». 

Scope

Ανθεκτικότητα επιχειρήσεων

Τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών προέρχονται κυρίως από τα καθαρά έσοδα από τόκους, γεγονός που αντανακλά την εστίαση στη χορήγηση δανείων και τη χαμηλή διείσδυση στην αγορά των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Αυτό αφήνει τις τράπεζες περισσότερο εκτεθειμένες στον κύκλο των επιτοκίων από ό,τι οι τράπεζες διεθνώς, σημειώνει ο οίκος. 

«Αναμένουμε ότι η μέση ποιότητα των εταιρικών πελατών θα είναι πιο ανθεκτική από ό,τι στο παρελθόν, έχοντας ήδη αντέξει μια σοβαρή επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στη δεκαετία 2010-2020. 

Στο 3,6% τα κόκκινα δάνεια

Ο ακαθάριστος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του τομέα μειώθηκε στο 3,6% τον Δεκέμβριο του 2024, από 49% το 2017. 

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν υποστηριχθεί από το  σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θεσπίστηκε το 2019 και έκτοτε έχει παραταθεί αρκετές φορές. Οι τράπεζες όχι μόνο εκκαθάρισαν τους ισολογισμούς τους, αλλά και βελτίωσαν τα πρότυπα δανεισμού και παρακολούθησης.  

«Οι εγχώριες τράπεζες είναι μεγάλοι αγοραστές ελληνικών κρατικών ομολόγων, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη διασύνδεση τραπεζών-κρατικών ομολόγων. 

Υπολογίζουμε ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 140% των κεφαλαίων της (CET-1)  κατά μέσο όρο για τις τρεις συστημικές τράπεζες του δείγματος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2024», σημειώνει. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ