Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ακτινογραφία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων – Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ

Στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στις αγροτικές επιχειρήσεις καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς ο σχετικός δείκτης έφτασε το 17,1% τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,5%) και της ενέργειας (0,6%).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια της μεταποίησης είναι στο 5,5%, σε επιμέρους κλάδους όπως της κλωστοϋφαντουργίας, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται ψηλά, στο 15,7%. Ακολουθεί η βιομηχανία χάρτου, ξύλου και επίπλων με 11,8% και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων με 9,1%, τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ΜΕΔ του κλάδου της μεταποίησης, όπως σημειώνει η ΤτΕ.

Και ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων, στο 12,7%, και ακολουθούν οι κλάδοι του εμπορίου (6,8%), των κατασκευών (6,3%), της μεταποίησης (5,5%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε τηλεπικοινωνίες, πληροφορική και ενημέρωση (4,2%).

Οι μεταβολές που παρατηρούνται σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και πολύ λιγότερο στη μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Για παράδειγμα, στον κλάδο της εστίασης ο δείκτης ΜΕΔ έχει υποχωρήσει από το 23,1% το 2023 στο 12,7%, και στις κατασκευές από το 15,7% στο 6,3%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία, που σχεδόν 1 στα 3 δάνεια ήταν «κόκκινο» το 2023 (27,8%), ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου στο μισό.

Μείωση στα ΜΕΔ λόγω τιτλοποιήσεων

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2024, το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ διαμορφώθηκε σε 6 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 39,8% ή 3,9 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Η βελτίωση των ΜΕΔ το 2024 οφείλεται κυρίως στη διενέργεια συναλλαγών τιτλοποίησης ΜΕΔ (χαρτοφυλάκια ύψους 3,7 δισεκ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά τη συγχώνευσή τους), στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

→ Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Στα 245,4 δισ. ευρώ οι καταθέσεις - Η μεγάλη στροφή προς τα αμοιβαία κεφάλαια

Συνολικά, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2024 ανήλθαν σε 124 δισεκ. ευρώ, σε ατομική βάση, έναντι 113,4 δισεκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Σημειώνεται ότι ως δάνειο προς επιχειρήσεις νοείται το υπόλοιπο δανείων σε ατομική βάση προς: α) ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, β) μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γ) μεγάλες επιχειρήσεις και δ) ναυτιλιακά δάνεια.

Ο λόγος των ΜΕΔ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε σε 2,9% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό ΜΕΔ των πολύ μικρών (10,1%) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (5,5%), με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2024. Ένα χρόνο πριν, τα επιχειρηματικά ΜΕΔ ήταν στο 6%, με το ποσοστό των «κόκκινων» στις πολύ μικρές επιχειρήσεις να βρίσκεται στο 23,6% και των μικρομεσαίων στο 9,6%.

Διάρθρωση χρηματοδοτήσεων ανά κλάδο

Αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (25%) των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, και ακολουθείται από τους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, της ναυτιλίας και της ενέργειας (συγκέντρωση 11% έκαστος).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ