Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σε ασφαλιστικές και τράπεζες τα περισσότερα πρόστιμα το 2024

Στην επιβολή συνολικών χρηματικών προστίμων συνολικού ύψους 660.900 ευρώ προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2024, καθώς μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διαπιστώθηκαν 34 παραβάσεις που τελέσθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και λοιπά νομικά πρόσωπα.

Οι παραβάσεις και το ύψος των προστίμων

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης 2024, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά με σκοπό την ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας για το εποπτικό έργο της ΤτΕ, στις ασφαλιστικές εταιρείες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 235.500 ευρώ, και στα πιστωτικά ιδρύματα 225.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 69% των συνολικών προστίμων.

Σε κάποιες περιπτώσεις παράβασης του πλαισίου της ασφαλιστικής νομοθεσίας, δόθηκε επιπλέον εντολή στα υπεύθυνα πρόσωπα να αποφύγουν τις παραβάσεις στο μέλλον. Στις περιπτώσεις παραβάσεων του πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ΞΧ) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΧΤ), οι σχετικές αποφάσεις απαιτούσαν επιπλέον τη λήψη διορθωτικών μέτρων εκ μέρους των ιδρυμάτων.

pinakas

Παραβάσεις ανά κατηγορία

Σε ό,τι αφορά το είδος των παραβάσεων, κατά το 2024 διαπιστώθηκαν συνολικά 8 παραβάσεις των διατάξεων του πλαισίου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (ΞΧ/ΧΤ), οι οποίες τελέστηκαν από μία ασφαλιστική εταιρεία και ένα ίδρυμα πληρωμών. Αποφασίστηκε η επιβολή χρηματικών προστίμων συνολικού ποσού 210.000 ευρώ, και απαιτήθηκε η λήψη διορθωτικών μέτρων.

Οι 14 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας τελέστηκαν από 4 φυσικά πρόσωπα, 3 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ένα πιστωτικό ίδρυμα και ένα νομικό πρόσωπο που παραβίασε τις διατάξεις περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Για τις εν λόγω παραβάσεις επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ποσού 163.400 ευρώ, ενώ για 4 εκ των παραπάνω παραβάσεων, τα υπόχρεα πρόσωπα διατάχθηκαν επιπλέον να αποφύγουν τις παραβάσεις στο μέλλον.

Επίσης, μετά από καταγγελίες πελατών, διαπιστώθηκαν συνολικά 5 παραβάσεις του πλαισίου διαφάνειας, εκ μέρους μίας εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και 2 πιστωτικών ιδρυμάτων. Επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ποσού 15.000 ευρώ.

Τέλος, διαπιστώθηκαν συνολικά 8 παραβάσεις για θέματα διακυβέρνησης, εκ των οποίων οι 6 αφορούσαν παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία ιδρυμάτων πληρωμών εκ μέρους ενός ιδρύματος και 2 για τη λειτουργία πιστωτικών ιδρυμάτων εκ μέρους ενός. Επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ποσού 272.500 ευρώ.

pinakas

Οι εποπτικές εξελίξεις του 2024

«Το 2024 βελτιώθηκαν περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού τομέα. Ορόσημα αποτελούν η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων, που διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η διανομή μερίσματος από τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαπενταετία, κατόπιν ενδελεχούς εποπτικής αξιολόγησης και παροχής των σχετικών εγκρίσεων, καθώς και η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολόγησε και επαναδειοδότησε τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους και στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου τους. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες για την ανάληψη από την 1η Ιανουαρίου 2025 της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης», σημειώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Προτεραιότητες για το 2025

Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι σε ένα αβέβαιο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, κύριες προτεραιότητες των εποπτικών δραστηριοτήτων της ΤτΕ για το 2025 αποτελούν η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και των επιχειρηματικών σχεδίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας, μεταξύ άλλων με την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκαν μακροπροληπτικά μέτρα για τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη και θετικό ποσοστό για το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

«Έμφαση δίνεται, επίσης, στην αξιολόγηση των κινδύνων υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις εποπτικές απαιτήσεις για θέματα κλιματικής αλλαγής και την αξιολόγηση της ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα έναντι κυβερνοαπειλών.

Τέλος, στο επίκεντρο της εποπτικής δράσης της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένει η χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η προστασία των καταναλωτών/ασφαλισμένων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας.

→ Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Ακριβές και αργές οι διασυνοριακές πληρωμές - Μεγάλο κόστος για ΜμΕ και μετανάστες

Η νέα εποπτική προσέγγιση

Από την πλευρά της, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζει ότι καθίσταται αναγκαία η πιο στοχευμένη εποπτική προσέγγιση, η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της από κοινού άσκησης της εποπτείας.

«Για τον σκοπό αυτό, ως Εποπτικό Συμβούλιο του ΕΕΜ έχουμε λάβει αποφάσεις για την υλοποίηση μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων, που φιλοδοξούμε να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής εποπτείας, μεταξύ άλλων, επικεντρώνοντας στους σημαντικότερους κινδύνους και ευπάθειες κάθε εποπτευόμενου ιδρύματος (risk-based supervision). Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για τη στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών και για την ενίσχυση της κοινής εποπτικής κουλτούρας».

Η Έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εξηγεί τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, με αναφορά στις εποπτικές προτεραιότητες για την περίοδο 2025-2027, και αναδεικνύει τις ενέργειες προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης, με απώτερο σκοπό – όπως σημειώνει η υποδιοικήτρια – την ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στην αποτελεσματικότητα της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ