Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Η ΕΚΤ θα τα κρατήσει σταθερά την άλλη Πέμπτη - Ερευνα Reuters

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν σταθερές, τουλάχιστον προς το παρόν, παρά την απειλή Τραμπ για δασμούς 30% στα προϊόντα της ΕΕ από την 1η Αυγούστου, αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία έως τότε. 

Η προειδοποίηση της ΕΕ για ανταποδοτικά μέτρα, αν δεν υπάρξει συμφωνία, έχει περιπλέξει το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζουν την επόμενη Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική, με το σύνολο πάντως των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters να προβλέπουν ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει σταθερό στο 2%. 

Οι δασμοί 30% είναι υψηλότεροι από το δυσμενές σενάριο με δασμούς  20% που είχε καταρτίσει η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, αυτές οι αβεβαιότητες δεν θα είναι αρκετές για να ανατρέψουν την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας, όπως εκφράσθηκε από αξιωματούχους της, να κάνει παύση στη μείωση των επιτοκίων μετά από οκτώ τέτοιες κινήσεις από τον Ιούνιο του 2024. 

Ολοι περιμένουν σταθερό το επιτόκιο στο 2%

Και οι 84 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% στις 24 Ιουλίου.

Οι ερωτηθέντες δίστασαν να αλλάξουν τις οικονομικές προβλέψεις, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική σύγκρουση, αλλά ορισμένοι υπαινίχθηκαν ότι οι κίνδυνοι ήταν περισσότερο καθοδικοί. 

Η μέση πρόβλεψη των ερωτηθέντων είναι  ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1% φέτος, κατά 1,2% το επόμενο έτος και 1,5% το 2027, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.

«Μια συμφωνία που θα αποτρέψει το 30% είναι ακόμα πιθανή. Παραμένει το βασικό μας σενάριο... δεν το έχουμε αλλάξει. Αλλά κλίνω προς ένα πιο απαισιόδοξο βασικό σενάριο με υψηλό κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών στην ING.

«Δεδομένου ότι όλα είναι ακόμη αβέβαια, μια ακόμα προληπτική μείωση των επιτοκίων δεν έχει νόημα... Υπάρχει ακόμα λογική να μειωθούν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, όχι τόσο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, αλλά λόγω του ισχυρότερου ευρώ που θα συνεχιστεί να ανατιμάται, αν επιτευχθεί συμφωνία».

Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 12% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου, ένας από τους βασικούς της πρόσφατης μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη περί το 2%. Το κοινό νόμισμα προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά σχεδόν 3,5% και να φτάσει τα 1,20 δολάρια σε ένα χρόνο, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Reuters.

Μία ακόμη μείωση αργότερα

Πάνω από το 58% των ερωτηθέντων, 49 από τους 84, προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ακόμα μια φορά, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, μια ελαφρώς μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 53% του προηγούμενου μήνα. Είκοσι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις, ενώ μόνο 15 δήλωσαν ότι θα γίνουν δύο μειώσεις.

Αυτό συμπίπτει με την εκτίμηση για σταθερότητα του πληθωρισμού κοντά στο 2% τα επόμενα τρία χρόνια, όπως έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό όπως είχε προβλεφθεί και στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να πει ότι έχει τελειώσει (με τις μειώσεις επιτοκίων), επειδή υπάρχει μεγάλη θεμελιώδης αβεβαιότητα. Ωστόσο, το βάρος της απόδειξης για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων είναι αρκετά υψηλό», δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

«Ο κίνδυνος είναι ένα χειρότερο αποτέλεσμα. Μια συμφωνία δεν είναι εγγυημένη και έχει γίνει αρκετά σαφές ότι η Ευρώπη δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένη με δασμούς 30%. Δεν θα το αποδεχθούν. Η Ευρώπη θα ανταποδώσει αρχικά με δικούς της ανταποδοτικούς δασμούς».

Η οικονομία της Γερμανίας – η μεγαλύτερη στην περιοχή – θα αναπτυχθεί μόλις 0,2% φέτος και 1,2% το 2026, σύμφωνα με την έρευνα, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Αυτό παρά την αισιοδοξία που επικρατεί γύρω από τα σχέδια δαπανών της για υποδομές και την άμυνα. 

Η ανάπτυξη στη Γαλλία προβλέπεται 0,5% φέτος και 0,9% το 2026. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ