Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε λειτουργία το eGov-KYC για την πρόσβαση των τραπεζών στα στοιχεία πελατών

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία  eGov-KYC από τις 12 Απριλίου μέσω της οποίας θα επαληθεύονται τα στοιχεία των πολιτών από τις τράπεζες παρακάμπτοντας τη διαδικασία της προσκόμισης στοιχείων σε έντυπη μορφή. Η υπηρεσία, Know-Your-Customer («Συστηθείτε»), προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στην προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου, για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα εφόσον απαιτείται από τη νομοθεσία.

Στόχος της δράσης eGov-KYC είναι να αναπτύξει ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου. Η διάθεση των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά κατόπιν της συναίνεσης του πολίτη, κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση, με γνώμονα  την προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την σύγχρονη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές εστιάζοντας αρχικά στα τραπεζικά ιδρύματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, καθορίστηκε με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη η διαδικασία άντλησης από τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και διαβίβασης των δεδομένων που απαιτούνται για την εξακρίβωση και την επαλήθευση της ταυτότητας και των στοιχείων επικοινωνίας, της επαγγελματικής δραστηριότητας και των ετήσιων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Την ηλεκτρονική υπηρεσία eGov-KYC μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο έχουν αποδοθεί με τη συνήθη διοικητική διαδικασία Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και κωδικοί-διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet).

Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των μέτρων δέουσας επιμέλειας διενεργείται μέσω των ακόλουθων σταδίων:

α. Άντληση δεδομένων: Η άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα των δεδομένων που απαιτούνται για την εξακρίβωση και την επαλήθευση των στοιχείων του αιτούντος.

β. Διαβίβαση δεδομένων: Η διαβίβαση των ανωτέρω δεδομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την ηλεκτρονική εφαρμογή eGov-KYC.

Η αίτηση και η ρητή και ειδική συγκατάθεση του φυσικού προσώπου συνιστούν προϋπόθεση για την πρόσβαση και την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που είναι αναγκαία για την παροχή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας που περιγράφεται στην παρούσα.

  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ