Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Fitch - Διατηρεί σταθερό το rating

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου της Αlpha Bank και του προγράμματος μείωσης κόκκινων δανείων, ο οίκος Fitch βαθμολογεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας με CCC+, σημειώνοντας ότι το outlook της τράπεζας είναι θετικό.

Ο αμερικανικός οίκος αιτιολογεί αυτή την αναβάθμιση αναφέροντας ότι έρχεται ως αποτέλεσμα της εταιρικής αναδιάρθρωσης, αλλά και της συνέχισης των τιτλοποιήσεων NPEs (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων). Μάλιστα, αναφέρεται στην πρόσφατη κίνηση της Alpha Bank για απόσχιση του τραπεζικού τομέα και ίδρυση μιας νέας εταιρείας, ώστε να αποφευχθεί ένα dilution από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με τον Fitch, η εν λόγω κίνηση συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση του Ομίλου, παρότι η αξιολόγηση CCC+ εξακολουθεί να αντανακλά την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (assets) και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα κόκκινα δάνεια.

Το θετικό outlook στο αξιόχρεο της Αlpha Bank σημαίνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή αν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει με επιτυχία το σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μειώνοντας τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 18%. 

Το outlook μπορεί να υποβαθμιστεί σε αρνητικό, αν τελικά τα σχέδια τιτλοποίησης καθυστερήσουν ή τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από ότι αναμένεται αυτή τη στιγμή.

Η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί αν υπάρξει επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος η οποία θα προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και στο κεφάλαιό της. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ