Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα μπαίνουν στο e-auctions.gr - Στο «σφυρί» 500 εντός του Μαΐου

ακίνητα
Πηγή: Eurokinissi

Επανεκκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης μετά από έξι μήνες που βρίσκονταν στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Τράπεζες και servicers διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι οι πλειστηριασμοί δεν απειλούν νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής, αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αυτούς τους οφειλέτες, δηλαδή, που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, εκμεταλλεύονται ευνοϊκές διατάξεις - Νόμος Κατσέλη παλαιότερα, μέτρα για την πανδημία τελευταία - προκειμένου να μην καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions.gr έχει ξεκινήσει να «φορτώνει» με ακίνητα που θα πάρουν τον δρόμο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν ως επί τω πλείστον επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα. Διέξοδο προσφέρουν, ωστόσο, οι πιστωτές στους κόκκινους δανειολήπτες που σπεύδουν να διακανονίσουν την οφειλή τους και να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους.

Τι ισχύει με την πρώτη κατοικία

Σημειώνεται ότι σε καθεστώς προστασίας βρίσκονται τα δάνεια πρώτης κατοικίας που έχουν περάσει από το φίλτρο της σχετικής πλατφόρμας για όσους οφειλέτες υπέβαλαν σχετική αίτηση. Επίσης από τον επόμενο μήνα θα μπει σε λειτουργία ο πτωχευτικός νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να προστατέψουν την κατοικία τους σύμφωνα με συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται.

Για τους κορονώπλητους, ισχύει η προστασία της Γέφυρας Ι έως το τέλος Μαΐου.

Τσουνάμι πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο

Το μεγάλο «τσουνάμι» των πλειστηριασμών, πάντως, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία και το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει αναφορικά με τους πραγματικά «μη έχοντες».

Εκτίμηση στελεχών του τραπεζικού κλάδου είναι ότι μεγάλες περίοδοι μη καταβολών (moratoria) διαβρώνουν την κουλτούρα πληρωμής προς όφελος των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ