Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Τον Ιούνιο η ΑΜΚ «καύσιμο» για γενναίες χρηματοδοτήσεις - Σήμερα το Q1

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Επισπεύδει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου η Alpha Bank, για σήμερα αντί της Πέμπτης, 27 Μαΐου, όπως είχε ανακοινωθεί. Η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει εξαγγείλει σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • ώρα 09:30: Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2021 και ενημέρωση για το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου
  • ώρα 11.00: Ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Εύσημα από το Ευρωσύστημα για την ΑΜΚ

«Απολύτως ορθή απόφαση» χαρακτηρίζουν εποπτικές πηγές την απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΑΜΚ προγραμματίζεται εντός Ιουνίου, αφού προηγηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με το ΤΧΣ να στηρίζει το νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας.

«Η Alpha Bank κοιτάζει το μέλλον, όχι τις τιτλοποιήσεις» διαμηνύουν οι ίδιες πηγές σε δηλώσεις τους την «Η», τονίζοντας ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν δεν πρόκειται να «καούν» στις μαζικές τιτλοποιήσεις που διενεργούν όλες οι τράπεζες προκειμένου να εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια. Στόχος του εν λόγω capital action είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες που αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια. Ήδη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να διοχετευτούν στην οικονομία τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ υπό τη μορφή τραπεζικών χορηγήσεων.

Θυμίζεται, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει σε όλους τους τόνους διαμηνύσει ότι οι τράπεζες πρέπει να λάβουν πιο δραστικές προβλέψεις προκειμένου να έχουν το περιθώριο να διευρύνουν τις χρηματοδοτήσεις τους. Στην Έκθεση του Διοικητή που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, καλεί τις τράπεζες να λάβουν επαρκείς προβλέψεις για εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί πολύ ισχυρές κεφαλαιακές τράπεζες για να τη χρηματοδοτήσουν, κάτι που σήμερα δεν ισχύει δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αναβαλλόμενων απαιτήσεων που αγγίζουν τα 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ. Αυτό που επισημαίνουν, μάλιστα χρηματιστηριακοί αναλυτές, είναι ότι το DTC αυτό «χτίστηκε» τα έτη 2012-2013 και έκτοτε παραμένει αμετάβλητο λόγω της ισχνής κερδοφορίας των τραπεζών τα έτη της χρηματοοικονομικής κρίσης και έως και σήμερα, καθώς και της τακτικής που ακολουθούν να μην απομειώνουν το DTC.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα ακολουθήσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες το παράδειγμα της Alpha Bank, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία στις χρηματαγορές για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι είναι αναγκαίο τα συστημικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε δραστικές προβλέψεις και αυτός είναι ο τρόπος για να χρηματοδοτηθεί αυτό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ