Νέα
  • ΓΔ: 909 +0.54%
  • Τζίρος: 11,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γέφυρα 2: Θα εγκριθεί 1 στα 2 δάνεια – Στα 8 δισ. οι συνολικές απαιτήσεις

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά κινούνται οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «Γέφυρα 2» που προβλέπει κρατική επιδότηση δόσης έως και 90% για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, αγγίζοντας τις 38.000 λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στο μέτρο, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαϊου. 

«Εκτιμούμε ότι θα υποβληθούν αιτήσεις 7-8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα εγκριθούν περίπου οι μισές», αποκαλύπτει στην «Η» υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου.

Οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν επιδότηση δεν είναι ούτε οι μισές από τις επιλέξιμες, ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι διατυπώνουν ικανοποίηση. «Δεν θεωρούμε μικρή την ανταπόκριση», αναφέρουν και εκτιμούν ότι η στήριξη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες θα είναι σημαντική καθώς οδεύουμε προς την ύφεση της πανδημίας.

Το έκτακτο μέτρο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών τέθηκε σε ισχύ στις 5 Απριλίου και εκπνέει στις 31 Μαϊου, μετά από παράταση τριών περίπου εβδομάδων. Η διάρκειά του είναι οκτώ μήνες και, ουσιαστικά, εξασφαλίζει την ομαλή «προσγείωση» των μικρών επιχειρήσεων και των τραπεζών στη μετά-covid περίοδο έως το τέλος του έτους.

Μείωση επιτοκίου και κούρεμα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις μείωσης επιτοκίου και κουρέματος τόκων και κεφαλαίου εντάχθηκαν στη «Γέφυρα 2» έναν μήνα μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς τότε έλαβαν το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

Υπό προϋποθέσεις, οι τράπεζες αναγκάζονται να προσφέρουν μειωμένα επιτόκια και κούρεμα στους δανειολήπτες, καθώς επίσης δεσμεύονται ότι δεν θα αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά την πάροδο του διαστήματος επιδότησης από το Δημόσιο. Στόχος του εν λόγω πλαισίου είναι να επιτευχθούν μόνιμες ρύθμισης οφειλών που θα τηρούνται με συνέπεια από τους οφειλέτες, δημιουργώντας έτσι σταθερές ροές για τις τράπεζες.

Σειρά παίρνει ο Πτωχευτικός

Την επόμενη Τρίτη, 1 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου. Το καθεστώς αυτό θεωρείται ως το πλέον ολοκληρωμένο έως σήμερα στη χώρα μας με στόχο την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς περιλαμβάνει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με τις πιστώτριες τράπεζες προτού ένας οφειλέτης οδηγηθεί στην πτώχευση.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών διαβεβαιώνουν την «Η» ότι όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία της πολυαναμενόμενης πλατφόρμας, η οποία θα αντικαταστήσει όλα τα μεταβατικά μέτρα, όπως η Γέφυρα 1 & 2, καθώς και η πλατφόρμα αξιολόγησης των υπαχθέντων στον νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι, πριν την πτώχευση, οι οφειλέτες θα έχουν δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε έως και 240 δόσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται αμιγώς ψηφιακά μέσω της νέας πλατφόρμας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ