Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρύθμιση χρεών: Αργεί η πρώτη αίτηση στη «2η ευκαιρία» - Ατυπη συμφωνία για πρώτη κατοικία

Ακίνητα / Πηγή: Intime
Ακίνητα / Πηγή: Intime

Μετά τα μέσα Ιουνίου θα καταχωρηθεί η πρώτη αίτηση ρύθμισης οφειλών στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού του νέου πτωχευτικού νόμου, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 15 ημέρες για να συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Αυτό αναφέρουν στην «Η» πηγές με γνώση των διαδικασιών, αλλά διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για ανταπόκριση των οφειλετών στο πρώτο ολοκληρωμένο πλαίσιο διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο μάλιστα προβλέπει και κούρεμα οφειλών σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά, οι πολίτες θα δουν να κουρεύονται τα χρέη τους προς τις τράπεζες, ενώ ο νόμος «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας» (ν.4738/2020) προστατεύει και την πρώτη κατοικία για τους ευάλωτους της πανδημίας. Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 420 δόσεις για τα τραπεζικά χρέη και 240 δόσεις για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Η άτυπη συμφωνία για την πρώτη κατοικία

Παρότι ο νέος νόμος προβλέπει την ίδρυση ενός φορέα ο οποίος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών για να τους τη μισθώνει και μετά από 12 χρόνια να τους την πουλήσει ξανά, το μέτρο αυτό δεν είναι ώριμο να λειτουργήσει. Δεδομένου ότι απαιτείται διαγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτών, ο φορέας διαχείρισης ακινήτων δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από την άνοιξη του 2022.

Για τον λόγο αυτό, και για να προστατέψει τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που μένουν εκτός της προστασίας για τους ευάλωτους, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση των τραπεζών για οικειοθελή αποχή από τους πλειστηριασμούς έναντι επιδόματος στέγασης που θα καταβάλλεται σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης οφειλών (servicers).

Υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου αναφέρουν στην «Η» ότι η άτυπη συμφωνία με την κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει και προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού έως ότου συσταθεί ο φορέας διαχείρισης ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται ο κοινωνικός αντίκτυπος των μαζικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες εξασφαλίζουν σημαντικές εισροές στον απόηχο των moratoria της πανδημίας και η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να συστήσει τον αναγκαίο φορέα που θα ολοκληρώσει το πτωχευτικό πλαίσιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ