Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΤΕ: Τέλος Ιουλίου «κληρώνει» για τον νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας

Εθνική Τράπεζα
Πηγή: Intime

Μυστήριο παραμένει η κούρσα διαδοχής για τη θέση του προέδρου ΔΣ στην Εθνική Τράπεζα και το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Τους τελευταίους μήνες, η ονοματολογία «οργιάζει» συμπεριλαμβάνοντας διάφορα ονόματα πρώην και νυν προέδρων και άλλων κορυφαίων στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί.

Υποψήφιος ο Χαρδούβελης

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στην «Η» ότι η μόνη υποψηφιότητα που έχει κλειδώσει είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης.

Πηγές του ΤΧΣ υπογραμμίζουν, πάντως, στην «Η» ότι «το Ταμείο δεν παρεμβαίνει σε κανέναν βαθμό και για κανέναν λόγο στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, οι οποίες είναι απολύτως αυτόνομες».

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 40% στην Εθνική Τράπεζα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, παρά το διευρυμένο του ποσοστό, το ΤΧΣ διαθέτει ένα μόνο μέλος στο ΔΣ της τράπεζας -τον Περικλή Δρούγκα, του οποίου η θητεία λήγει επίσης εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Χαρδούβελης εντάχθηκε στην ΕΤΕ τον Ιούλιο του 2019 ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και ανώτερος ανεξάρτητος σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Εκτός από υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στη Eurobank και διατηρεί τη θέση του καθηγητή στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου θα «τρενάρει» την ημερομηνία της φετινής ετήσιας γενικής συνέλευσης -πέρα της 30ής Ιουνίου- και για κάποιες εβδομάδες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Μιχαηλίδης έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του ήδη από τον Απρίλιο, με τη θητεία του να διαρκεί έως την ετήσια γενική συνέλευση.

Η διαδικασία της αντικατάστασης προβλέπει τη διενέργεια συνεντεύξεων με τους υποψηφίους, την ψηφοφορία στο ΔΣ της τράπεζας και, κατόπιν, την επικύρωση του επικρατέστερου υποψηφίου από τη γενική συνέλευση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ