Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρώτη κατοικία: Η φόρμουλα για τους δανειολήπτες που πτωχεύουν - Με «καύσιμο» 2 δισ. ξεκινά ο Φορέας

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ξεκίνησε. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σε διαβούλευση το σχέδιο και σύντομα θα προκηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στόχος του υπουργείου και των αρμόδιων παραγόντων είναι ο Φορέας να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, αν και πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης αναφέρουν ότι καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια να επισπευσθεί η όλη διαδικασία, στο μέτρο του δυνατού.

Όπως προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να λειτουργήσει ο Φορέας ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Βασικό αντικείμενο του Φορέα θα είναι η απόκτηση ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο με ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οπότε και επιλέγουν τον δρόμο της πτώχευσης.

Πρώτα ενοίκιο και απόκτηση μετά από 12 χρόνια 

Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα στα ευάλωτα αυτά νοικοκυριά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, όπως προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό νόμο. Το διάστημα αυτό θα είναι 12 χρόνια και εν συνεχεία θα μπορούν να επανακτήσουν το ακίνητο.

Στη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο προσεχές διάστημα θα κληθούν να συμμετάσχουν στο σχήμα ιδιώτες, που θα επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων, σε κατηγορίες δανειοληπτών οι οποίοι θα πτωχεύσουν. Ο επενδυτής θα προκριθεί μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα αγοράζει τα ακίνητα μέσω πλειστηριασμού από τις τράπεζες και τα funds που έχουν αγοράσει δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής και εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούται να αγοράσει το ακίνητο από το Φορέα καταβάλλοντας το αντίτιμο της εμπορικής του αξίας. Η αγορά θα μπορεί να γίνεται νωρίτερα από τη λήξη της 12ετίας, αλλά ο οφειλέτης θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να καταβάλλει εκτός από την εμπορική τιμή του ακινήτου κατά το χρόνο της συναλλαγής και το υπόλοιπο των μισθωμάτων έως τη λήξη της περιόδου μίσθωσης.

Πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησης ενοικίου

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον πτωχευτικό κώδικα, ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει επιδότηση από το δημόσιο προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στον Φορέα. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο στα 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού.

Η κρατική επιδότηση με τη μορφή επιδόματος στέγασης, θα διασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι το ευάλωτο νοικοκυριό θα είναι σε θέση να πληρώνει το ενοίκιο που συμφωνεί με το Φορέα, ενώ θα αποτελέσει και δέλεαρ για τη συμμετοχή επενδυτών, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σταθερές πηγές εσόδων.

Για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος και να μπορεί να παραδώσει το ακίνητό του στο Φορέα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017, δηλαδή αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και είναι τα εξής:

  • Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

  • Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ