Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Ζαββός: Game changer ο «Ηρακλής» - Μονοψήφιο ποσοστό ΝPEs το 2022

Πηγή: Eurokinissi

Σαν δύο δυνητικές «τούρμπο» μηχανές της οικονομίας, πολύτιμες για την άντληση κεφαλαίων, περιέγραψε το τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα και τις κεφαλαιαγορές ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός μιλώντας στην εκδήλωση του Economist.

Επεσήμανε ότι σημαντική προϋπόθεση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας στη μετά – Covid περίοδο είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής και εξωστρεφούς ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία θα μπορεί να αποκτήσει και περιφερειακό ρόλο.

«Το σχέδιό μας είναι να εκσυγχρονίσουμε την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο θεσμικά, όσο και με την παροχή κινήτρων. Έχουμε ήδη θεσπίσει τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με έμφαση στη βιώσιμη χρηματοδότηση και στην ψηφιοποίηση. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε περιλαμβάνουν και την ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας της, ώστε η ελληνική κεφαλαιαγορά να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών» σημείωσε ο κ. Ζαββός.

Game changer το σχέδιο Ηρακλής

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής, που παρατείνεται για άλλους 18μήνες, το χαρακτήρισε game changer, με ευρεία αποδοχή από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τους διεθνείς επενδυτές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» που βασίζεται στη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών, χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο τον Έλληνα φορολογούμενο, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών κατά 32 δισ. ευρώ.

Χάρη στον «ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ» όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2022, και κάποιες θα επιτύχουν τον στόχο ήδη από φέτος.

«Είναι ύψιστης σημασίας για τις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν ικανοποιητικά τον ρόλο τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», σημείωσε.

Πλέον, όπως είπε οι τράπεζες είναι σε θέση να συμβάλουν σε ένα διπλό μετασχηματισμό: τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων των ίδιων των τραπεζών.

«Με τον “ΗΡΑΚΛΗ” το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα γυρίσει σελίδα και θα μπορεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τη μετά την πανδημία εποχή. Η πλήρης ανάταξη του τραπεζικού συστήματος θα είναι καταλύτης για την απόκτηση υψηλότερης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι ο “ΗΡΑΚΛΗΣ” είναι ένα από τα τρία προαπαιτούμενα, προκειμένου η Ελλάδα να πραγματοποιήσει το άλμα δεκαετίας», ανέφερε.

Αναμόρφωση του ΤΧΣ

Αναφορικά με την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να να ενισχυθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στις οποίες έχει συμμετοχή το ΤΧΣ, να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του παρελθόντος και οι τράπεζες να μπορέσουν να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα. «Το κάνουμε αυτό προσελκύοντας επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι θα βάλουν φρέσκα κεφάλαια. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η σταδιακή έξοδος του Δημοσίου από την κεφαλαιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου», ανέφερε.

Ο αρμόδιος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα υφυπουργός, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να το καταστήσει ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κανάλι για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) στην πραγματική οικονομία.

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη ώστε η χώρα να επωφεληθεί από τα άνω των 30 δισ. ευρώ κεφάλαια στήριξης του RRF, και αθροιστικά τα περισσότερα από 80 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το τέλος του 2027 και μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν και όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται κατά την επόμενη πενταετία».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ