Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EBA: Κεφαλαιακή πτώση 265 δισ. ευρώ δείχνει το δυσμενές σενάριο των stress tests

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη / Πηγή: AP Images
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη / Πηγή: AP Images

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (Εuropean Bank Authority EBA) - και τα οποία αφορούν στα αποτελέσματα των 50 πιο σημαντικών τραπεζών σε 15 χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ που καλύπτουν το 70% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου της Ε.E. - στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με το σταθμισμένο με βάση το ρίσκο ενεργητικό έχει αντίκτυπο ύψους 485 μονάδων βάσης οδηγώντας στην υποχώρηση του CET1 στο 10,2% στο τέλος του 2023. 

Ετσι, ο συνολικός αντίκτυπος οδηγεί σε κεφαλαιακή πτώση ύψους 265 δις ευρώ και σε αύξηση του συνολικού ποσού έκθεσης των τραπεζών σε κίνδυνο 868 δισ. ευρώ στο τέλος του τριετούς ορίζοντα. 

Οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη κατάσταση στην αρχή της άσκησης σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, αλλά η εξάντληση κεφαλαίων σε επίπεδο συστήματος ήταν υψηλότερη.

Και αυτό γιατί το δυσμενές σενάριο του 2021 ήταν δυσμενέστερο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο δυσμενές των stress tests  του 2018

Οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη κατάσταση στην αρχή της άσκησης από ό, τι πριν από τρία χρόνια, αλλά η εξάντληση κεφαλαίων σε επίπεδο συστήματος ήταν υψηλότερη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ