Νέα
  • ΓΔ: 958.81 +0.75%
  • Τζίρος: 61,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θετικά «είδαν» οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς

Θετικά «είδαν» τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου της Τράπεζας Πειραιώς οι JP Morgan, η Goldman Sachs, Wood & Company, ΝΒG Securities, και Pantelakis Securities που δίνουν ουδέτερη σύσταση, ενώ η Axia Research αγορά με τιμή στόχο 2,15.

Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο 1,47 ευρώ, JP Morgan 1,90 ευρώ, Wood & Company 1,90 ευρώ, NBG Securities 1,50 ευρώ, Pantelakis Securities 1,40 ευρώ και Axia αγορά με τιμή στόχο 2,15 ευρώ. Η BofA Research δίνει υποαπόδοση με τιμή στόχο 1,40 ευρώ.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs, αναφέρει ότι Πειραιώς ανακοίνωσε αποτελέσματα με καθαρές ζημίες ύψους 2 δισ. ευρώ, λόγω της μεγάλης ζημιάς που προέκυψε από την πώληση NPEs, η οποία μείωσε τον δείκτη NPEs της τράπεζας από 45% το 2020 σε 23% τώρα. Ωστόσο το "βασικό κόστος κινδύνου" μειώθηκε από 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, σε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Θετικό πρόσημο βάζει η JP Morgan στις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου της Πειραιώς υπογραμμίζοντας την αύξηση δανείων, εσόδων από προμήθειες και το γεγονός ότι το κόστους προβλέψεων είναι σε καλύτερα επίπεδα από τις προσδοκίες τους. Το κόστος των 2,04 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο μετασχηματισμού με προβλέψεις για τρεις τιτλοποιήσεις NPEs και το μέγεθος της είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις των 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλότερων συναλλαγών και άλλων εσόδων καθώς και καλύτερα έσοδα από προμήθειες.

Η Wood & Company είδε καλύτερες βασικές τάσεις και ταχεία εκτέλεση του σχεδίου Sunrise. Το 2ο τρίμηνο της χρονιάς  η τράπεζα διέγραψε τις τιτλοποιήσεις Phoenix/Vega και ταξινόμησε την Sunrise 1 ως κατεχόμενη προς πώληση. Η αγορά θα πρέπει επίσης να εκπλαγεί θετικά από την καλή υποκείμενη κερδοφορία, με καλύτερο NII (λόγω εν μέρει στα κέρδη από το TLTRO), εντυπωσιακή αύξηση των προμηθειών και χαμηλότερες επαναλαμβανόμενες προβλέψεις. Συνολικά, οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές και η τράπεζα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψή τους.

Για την Βank of America Global Research, μερικοί τομείς που προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μετακινήθηκε από 46% (1ο τρίμηνο 21) σε 23% (καλή πρόοδος), αλλά ο δείκτης CET1 FL proforma μειώθηκε επίσης, από 13,6% σε 9,4% (8,8% FL), τοποθετώντας την Πειραιώς χαμηλά μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ και για αυτό διατηρεί την underperform σύσταση της.

Η Pantelakis χαρακτηρίζει ισχυρότερα τα βασικά αποτελέσματα λόγω των υψηλών προμηθειών και του χαμηλότερου οργανικού κόστους κινδύνου. Το σχέδιο Sunrise εκτελέστηκε σχεδόν κατά 80% σε 6 μήνες και ο δείκτης RoTE είναι σε καλό δρόμο. Μετά την ΑΜΚ και την έκδοση του AT1 η κεφαλαιακή θέση είναι άνετη και η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με 0,35x 2022e P/TBV, ελαφρώς χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές της.

Η NBG Securities διατηρεί την ουδέτερη αξιολόγηση και την τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ και εκτιμά ότι οι ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού και ενίσχυσης του κεφαλαίου θα εκτελεστούν όπως έχουν προγραμματιστεί και θα οδηγήσουν την τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022 και 10% RoTE μεσοπρόθεσμα.

H Euroxx εκτιμά ότι το β' τρίμηνο της Πειραιώς ήταν βελτιωμένο με επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων κέρδη στα 380 εκατ. ευρώ έναντι 253 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο και ζημία στην κάτω γραμμή 2.045 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης της Euroxx για Exx σε 2.180 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες απομειώσεις λόγω ζημιών από τις πωλήσεις NPEs, τα χαμηλότερα μη βασικά έσοδα και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα κυρίως λόγω του προγράμματος εθελούσιας.

Ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων CAD ανέρχεται σε 16,0% (FL στο 14%) ενώ o δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 11,6%.

Παράλληλα, η Πειραιώς ανακοίνωσε τη διανομή σε είδος στους μετόχους της του 65% της φέτας των mezzanine tranches των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega, με ημερομηνία αποκοπής στις 09 Αυγούστου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ