Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι καταθέσεις στο ζενίθ και η χρηματοδότηση στο ναδίρ – Ανοίγει περισσότερο η «ψαλίδα»

Πηγή: Pixabay

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεχίζουν για έναν ακόμη μήνα να αυξάνονται, ενώ αντίθετη παραμένει η εικόνα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το μεσημέρι στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων για τον ιδιωτικό τομέα εκτινάχθηκαν στα 173,14 δις, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1,48 δις, ύψος που το είναι το μεγαλύτερο της 10ετίας, αφού μεγαλύτερο συναντά κανείς τον Δεκέμβριο του 2011.

Μέσα στην πανδημία οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 32 δις, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας ήταν σε ύφεση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα πακέτα στήριξης ύψος σχεδόν 42 δις που έδωσε το ελληνικό δημόσιο. Αξίζει να τονίσει κανείς ότι τον Αύγουστο η αύξηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις, ενώ τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά μόλις 94 εκατ. ευρώ.

►ΤτΕ: Αυξημένες κατά 1,48 δισ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα

► Alpha Bank: Ποιοι παράγοντες συντελούν στην απότομη άνοδο του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα

Δάνεια με το σταγονόμετρο

Και ενώ κανείς θα περίμενε, εφόσον λειτουργούσαν οι κανόνες της οικονομίας, ότι ανάλογη θα ήταν η αύξηση των χορηγήσεων, αυτό δεν συμβαίνει. Οι χορηγήσεις μήνα με τον μήνα συρρικνώνεται ως απόλυτο μέγεθος και αυτό φαίνεται τόσο από τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά στοιχεία.

Το υπόλοιπο των δανείων τον Αύγουστο του 2021 να είναι στα 122,119 δις, με την καθαρή ροή χρηματοδότηση να είναι αρνητική κατά 337 εκατ. ευρώ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Ιούλιο. Η 12μηνη μεταβολή μάλιστα έχει μειωθεί από το 2,3% τον Ιούλιο στο 0,8% τον Αύγουστο.

Αναφορικά τις επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον παραγωγικό βραχίονα της χώρας, ο ετήσιος ρυθμός έχει υποχωρήσει από 6,4% τον Ιούνιο στο 3,7% τον Αύγουστο, ενώ τα υπόλοιπα έχουν πέσει από τα 68,9 δις στα 66,2 δις.

Η κατανάλωση δεν «έφαγε» από τις καταθέσεις

Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 13,2%, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, εντούτοις αυτό δεν φάνηκε από το ύψος των καταθέσεων οι οποίες και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για το αν θα διατηρηθεί αυτή η τάση, αφού υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μοιραία για να φανούν συνεπείς θα αναλώσουν μέρος από τα έτοιμα.

Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει την πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να χαλαρώσουν σε ένα βαθμό, τα κριτήρια δανειοδότησης, τα οποία σήμερα είναι τόσο αυστηρά ώστε αποκλείουν σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και στην επόμενη συνάντηση τραπεζιτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ