Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παράταση στο Γέφυρα Ι: Πώς θα επιδοτηθούν δάνεια Α' κατοικίας ώς το Δεκέμβριο

Πηγή: Pixabay

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», όπως είχε προαναγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ και αφορά τους υφιστάμενους δικαιούχους.   

Επίσης, προβλέπεται ότι θεωρείται ως μη εμπρόθεσμη καταβολή η περίπτωση μη καταβολής συνολικού πόσου ύψους δύο μηνιαίων δόσεων. Εως σήμερα ίσχυε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μη εμπρόθεσμη καταβολή, η καταβολή συνολικού ποσού έως 150 ευρώ, ώστε να μην «βγαίνουν» εκτός  προγράμματος οι οφειλέτες που καθυστερούν για λίγες ημέρες την καταβολή της δόσης του δανείου τους.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, πολίτης επανεντάχθηκε στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι. Είχε προηγηθεί η διακοπή της επιδότησης εξαιτίας ληξιπροθέσμων οφειλών άνω των 150 ευρώ, τα οποία η αιτούσα αποπλήρωσε δύο μέρες μετά, καταβάλλοντας ταυτόχρονα το ποσό που αντιστοιχεί στην συμμετοχή της στη δεύτερη δόση του προγράμματος.

Ρύθμιση οφειλών: Νέα ευκαιρία για επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις - Παράταση για Γέφυρα I

Τράπεζες: Κάτω από 15% τα κόκκινα δάνεια - Τι δείχνουν στοιχεία της ΕΚΤ

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ζήτησε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να επανεξετάσει την υπόθεση, ζητώντας την επανένταξή της στο Πρόγραμμα και την πίστωση των αναλογούντων ποσών στον τραπεζικό της λογαριασμό. Η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίθηκε θετικά με αποτέλεσμα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιδότηση της επόμενης δόσης του στεγαστικού της δανείου από το ελληνικό δημόσιο.

Ποσοστό επιδότησης την περίοδο της παράτασης

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά επιδότησης κατά την περίοδο της τρίμηνης παράτασης, προβλέπεται ότι:

  • Τα ενήμερα δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις πρώτη κατοικίας θα επιδοτηθούν για τρεις ακόμα μήνες με 40% της μηνιαίας δόσης.
  • Για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση αλλά δεν έχουν καταγγελθεί, η συνεισφορά του δημοσίου ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.
  • Για τα καταγγελμένα «κόκκινα» περιορίζεται στο 20%.

Η δαπάνη ύψους 37 εκατ. ευρώ για την επέκταση του προγράμματος θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος είχε μείνει αδιάθετο αντίστοιχο ποσό.

Επίσης, ορίζεται ρητά ότι η διάρκεια παρακολούθησης για την τήρηση των υποχρεώσεων του οφειλέτη ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση συνεισφοράς του δημοσίου.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι 31/12/2021, από 30 Σεπτεμβρίου 2021 που ίσχυε, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης επιλέξιμης -μη εξυπηρετούμενης άνω των 90ημερών- οφειλής, που έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.

Προβλέπεται επίσης ότι δεν θεωρείται εκπρόθεσμος, εάν το πόσο που εκκρεμεί προς πληρωμή δεν υπερβαίνει τις δύο μηνιαίες δόσεις, αντί της μίας που ισχύει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ