Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: «Κληρώνει» για την ΑΜΚ των 240 εκατ. - Το επικρατέστερο σενάριο

Τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ θα αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank.

Πηγές με γνώση των διεργασιών των τελευταίων ημερών εκτιμούν με βεβαιότητα ότι δεν θα... υπάρξει «στρατηγικός επενδυτής» και ότι το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι το κύριο βάρος της αύξησης να πέσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 68,2% της Attica Bank και θα μπει στην αύξηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με 160-180 εκατ. ευρώ.

Το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ

Με ποσά αντίστοιχα του ποσοστού που κατέχει θα συμμετάσχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ), που έχει το 14,7% (από 46,3%), ενώ ανοιχτή είναι και η συμμετοχή του ΕΦΚΑ  που κατέχει το 10,3% των μετοχών της τράπεζας (από 32,5%). 

Σε δεύτερο χρόνο και εντός του επόμενου τριμήνου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η τράπεζα θα επαναϊδιωτικοποιηθεί, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα περάσει το πλειοψηφικό πακέτο.

Δεσμευτικές προσφορές με... αστερίσκους

Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο οι σύμβουλοι της Attica Bank (Axia Ventures και Euroxx) θα ενημερώσουν αναλυτικά για το περιεχόμενο των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 25 Οκτωβρίου, με τα ονόματα και των αριθμό των επενδυτών να μην έχουν γνωστοποιηθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι δεσμευτικές προσφορές έχουν αρκετούς αστερίσκους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην αύξηση. Ειδικότερα, οι επενδυτές φέρεται να έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί due diligence στα στοιχεία που παρουσι  άστηκαν στο VDR  και να μπουν στο μικροσκόπιο οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το κεφαλαιακό άνοιγμα της Αttica Bank είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 240 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό του μέγεθος γνωρίζει μόνο η ΤτΕ  Ελλάδος που έχει διεξάγει AQR (αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού).

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για τέσσερις δεσμευτικές προσφορές, με αυτές της κοινοπραξίας Bain Capital και JC Flower και Ellighton που κατέχει το 69% της θυγατρικής της Αttica, «Θεά Αρτεμις», να πληρούν και κριτήρια fit & proper.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ