Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: «Σήμα» κινδύνου από τους υπαλλήλους - Αντιδρούν στον έλεγχο των ανεμβολίαστων πελατών

Πολίτες έξω από τράπεζα / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Προβληματισμός για την εφαρμογή των νέων μέτρων και κυρίως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να βρεθούν οι υπάλληλοι τους απέναντι σε δυσάρεστες, δύσκολες καταστάσεις φαίνεται να επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το μέτρο του rapid test στους ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα.  

Βασικό ζητούμενο είναι ποιοι υπάλληλοι θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο (πιστοποιητικό rapid test/ταυτοπροσωπία) των 1.600 τραπεζικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και πως θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις, που πιθανότατα θα δημιουργηθούν στην εξυπηρέτηση του κοινού.  

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί αύριο Παρασκευή, υπάρχουν σκέψεις να «κατηγοριοποιηθούν» τα καταστήματα και σε κάποια το ελεγκτικό έργο να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης (security) και στα υπόλοιπα υπάλληλοι της τράπεζας.

Η ΟΤΟΕ σε επιστολή της στους συναρμόδιους υπουργούς ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ούτε εφικτό ούτε στοιχειωδώς ασφαλές να επιφορτιστούν οι εργαζόμενοι του δικτύου καταστημάτων με το καθήκον του ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού και ζητά να διασφαλιστεί έργο αυτό θα ανατεθεί σε πρόσθετο και κατάλληλα εκπαιδευμένο δυναμικό ασφαλείας, που θα είναι ειδικά και αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή διενέργειας των απαιτούμενων test της πελατείας. 

Σωρεία περιστατικών με πελάτες

Από τη μια πλευρά αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, από την άλλη πλευρά μια σειρά περιστατικών το προηγούμενο διάστημα από αντιεμβολιαστές (σε σχολεία, κέντρα διασκέδασης κ.α) αλλά ακόμα και πελάτες που παρεκτρέπονται λόγω της μεγάλης αναμονής εκτός καταστήματος (καθώς εντός καταστήματος η αναλογία πρέπει να είναι ένας υπάλληλος/ένας πελάτης) έχουν προβληματίσει το προσωπικό. Οι φραστικές επιθέσεις από πλευράς συναλλασσόμενων σε βάρος τραπεζοϋπαλληλών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

«Οι συνεχιζόμενες από τις Τράπεζες πρακτικές συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων έχουν οδηγήσει τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους να εργάζονται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, τόσο της πανδημίας, όσο και του σημαντικά αυξημένου φόρτου εργασίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης των καταστημάτων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις της πελατείας. Οι συνθήκες αυτές, όπως μας καταγγέλλεται από Συλλόγους-μέλη μας, φθάνουν στο σημείο να θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική ισορροπία, ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων.

Οι συνάδελφοι υφίστανται όλο και συχνότερα προπηλακισμούς από εξοργισμένους πελάτες ή και απειλές βίαιης εισόδου μεγάλου πλήθους πολιτών σε καταστήματα.» τονίζει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ και αναφέρεται στο τελευταίο περιστατικό, αυτό α της περασμένης Δευτέρας στο κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στον Άγιο Στέφανο, όταν πελάτης απείλησε με στιλέτο την υπάλληλο στην υποδοχή προκειμένου να παρακάμψει την ουρά και να εισέλθει βίαια στο κατάστημα.

Με δεδομένη την πολυπληθή αναμονή έξω από τα καταστήματα και τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας, μπαίνουμε σε μια περίοδο αντίστοιχη των δυσκολότερων εποχών για τα καταστήματα (capitalcontrols), η υποχρέωση της Τράπεζας είναι να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Το συμβάν έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση της διεύθυνσης του καταστήματος ήταν υποδειγματική, η αστυνομία κατέφθασε αμέσως και ο δράστης κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.  

«Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Τρ.Πειραιώς «επειδή θα παρουσιαστούν γεγονότα εσκεμμένης έντασης που θα στοχεύουν στους εργαζόμενους, η Τράπεζα οφείλει επιπλέον να παρέχει πλήρη και κάθε είδους κάλυψη όλων των συναδέλφων, ανεξαρτήτων βαθμίδας. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει οι συνάδελφοί μας να βρεθούν ούτε σε ρόλο «αυτοφοράκια», ούτε και σε ρόλο άμεσα καταγγέλλοντα (αυτόν θα πρέπει να τον αναλαμβάνει η Τράπεζα).

Όλα τα παραπάνω επιβάλλεται να τηρηθούν χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πελατειακής σχέσης» τονίζεται.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση καταστήματος στη Β. Ελλάδα, με ξυλοδαρμό τραπεζοϋπαλληλου από πελάτη, όπου και πάλι επενέβη η αστυνομία, αναφέρει ο ΣΕΥΤΠΕ, ο οποίος ασκεί αυστηρή κριτική στη διοίκηση για τις αλλεπάλληλες «εθελούσιες εξόδους» και τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων.

Την ανάθεση σε εταιρείες security του έργου ελέγχου των εμβολιασμένων ζητάει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank, καθώς είναι σίγουρο, όπως αναφέρει, ότι θα υπάρξουν περιστατικά βίας από πελάτες  όταν θα απαγορευτεί η είσοδος τους λόγω μη έγκυρων πιστοποιητικών. 
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ