Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα Πειραιώς: Σε θέση μάχης 4 servicers για το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο Dory των 500€ εκατ.

Κόκκινα δάνεια
Πηγή: Eurokinissi

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της τράπεζας Πειραιώς με την ονομασία Dory της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θέσεις μάχης για τα δάνεια των 12 ναυτιλιακών ομίλων της Dory έχουν λάβει οι: Davidson Kempner που το καλοκαίρι συμφώνησε για το Νemo, το έτερο πακέτο ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς συνολικής πιστωτικής απαίτησης 535 εκατ. ευρώ, Fortress, Entrust, Cross Ocean.

Tα εν λόγω δάνεια έχουν ως ενέχυρα πλοία η αξία των οποίων σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Βάσει του χρονοδιαγράμματος η συναλλαγή θα «κλείσει» στο τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα την έκθεση της Petrofin Research για τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις των ναυτιλιακών εταιριών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με βάση τα στοιχεία του 2020 τη μεγαλύτερη έκθεση με 2,9 δις δολάρια έχει η τράπεζα Πειραιώς και οι ακολουθούν με μικρές διαφορές η Αlpha Bank με 2,85 δις, η Εurobank με 2,61 δις και η Εθνική με 2,59 δις .

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη λίστα με τις 40 τράπεζες από όλο τον κόσμο που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ναυτιλία -  συνολικά με 286,9 δις δολάρια την προηγούμενη χρονιά -  και ειδικότερα στις θέσεις 30-33 με την BPN Paribas να βρίσκεται στην κορυφή με 21,5 δις δολάρια και να ακολουθεί η China Exim με 17,5 δις δολάρια.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα «κόκκινα» δάνεια του κλάδου αντιπροσώπευαν το 13,9% του συνολικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών (Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Ιούλιος 2021).

Στήριξη στον κλάδο της ναυτιλίας

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σαφή πρόθεση να απαλλαγεί από τα προβληματικά δάνεια του κλάδου και να χρηματοδοτήσουν το υγιές πελατολόγιο τους αυξάνοντας το συγκεκριμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο, με δεδομένο ότι ο κλάδος της ναυτιλίας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση της Eurobank, την επόμενη τριετία οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν σε 32 δις ευρώ με το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν να υπολογίζονται σε 25 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο και επικεφαλής και του Corporate & Investment Banking Κώστας Βασιλείου, οι επενδύσεις αυτές αναλύονται ως εξής:

  • Ναυτιλία – 10 δις ευρώ
  • Ενέργεια – 6 δις ευρώ
  • Υποδομές – 5 δις ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις)
  • Βιομηχανία/Μεταποίηση – 4 δις ευρώ.  
  • Τουρισμός – 4 δις ευρώ
  • Real Estate – 3 δις ευρώ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ