Νέα
  • ΓΔ: 867.8 +0.97%
  • Τζίρος: 86,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Kick off για την πώληση της «Αριάδνης» με δάνεια 5,2 δισ. ευρώ από την PQH

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» από την PQH, τον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή για τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που είναι υπό εκκαθάριση. Ήδη αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές.

Το πωλητήριο αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό, καθώς πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο λογιστικού υπολοίπου 5,2 δις ευρώ. Πολύ ισχυρό - κατ’ αρχήν - ενδιαφέρον των μεγάλων «παικτών» της αγοράς αναμένεται να αποτυπωθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022, που ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Εντός του επόμενου Μαΐου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και στόχος είναι η συναλλαγή να «κλείσει» τον Ιούνιο του 2022, με την συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή.

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» αποτελείται κατά 60% από επιχειρηματικά και κατά 40% από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια (εξυπηρετούμενα και μη), με εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών και με γεωγραφική διασπορά.

Τα δάνεια αυτό αφορούν σε ποσοστό άνω του 50% την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα υπόλοιπα: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Διευκρινίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται αγροτικά δάνεια, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες (ποινικές διώξεις). Ετσι στην PQH θα παραμείνει για διαχείριση χαρτοφυλάκιο ύψους περί των 3 δις ευρώ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το «Αριάδνη», η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 5,2 δις ευρώ, το συνολικό υπόλοιπο σε 13,9 δις ευρώ και αντιστοιχεί σε 97.000 δάνεια και 53.000 οφειλέτες.

Το τελευταίο «πετράδι» του στέμματος

Το πωλητήριο για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι γεγονός  ότι καθυστέρησε όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως γιατί προετοιμασία ώστε να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές  ήταν αρκετά σύνθετη. Ειδικότερα, η προετοιμασία που ξεκίνησε το 2019 προέβλεπε επικαιροποίηση των  φακέλων και επανεκτίμηση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Διαδικασία που χρειάστηκε χρόνο και πόρους καθώς τα δάνεια προέρχονται από τραπεζικά ιδρύματα υπό εκκαθάριση και έπρεπε να αναζητηθούν έγγραφα και αντληθούν στοιχεία από υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας και άλλες πηγές.

Εξάλλου η PQH έχει ήδη διεξάγει το νομικό due diligence γεγονός που σε συνδυασμό με τη σωστή εκτίμηση αξιολόγηση, καθιστά την «Αριάδνη» ελκυστικό χαρτοφυλάκιο, καθώς κάνει σαφή τα σημαντικά περιθώρια ανακτήσεων και  μειώνει τον  χρόνο – και το κόστος – εκτίμησης του από τους επενδυτές, που σημαίνει ότι το χρονοδιαγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι ρεαλιστικό.

Στη διαδικασία πώλησης – όχι τιτλοποιήσης – θα μπουν εκτός απρόοπτου όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Για τους μεγάλου servicers (doValue, Intrum, Cepal) η «Aριάδνη» είναι το τελευταίο «πετράδι» του στέμματος – μετά το Frontier των 6 δις ευρώ της Εθνικής που πέρασε στη doValue- που θα καθορίσει και ποιος θα είναι ο leader της αγοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ