Νέα
  • ΓΔ: 913.36 -0.16%
  • Τζίρος: 71,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Μονοψήφιο ποσοστό ΝPE το πρώτο εξάμηνο του 2022

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 η Alpha Bank θα έχει πετύχει μονοψήφιο ποσοστό ΝPE, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει συναλλαγές που περιλαμβάνονται στο project Tomorrow.

Στο 9μηνο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Alpha Bank στην Ελλάδα περιορίστηκαν σε επίπεδα κάτω των 6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου ΑΤ1, τα στελέχη της τράπεζας, ανέφεραν στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι ο προγραμματισμός προβλέπει έκδοση αυτής της κατηγορίας ομολόγου το 2023. Ωστόσο, αν υπάρχει παράθυρο ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές νωρίτερα θα αξιοποιηθεί.

Ανοίγει η συζήτηση για μέρισμα

Για το μέρισμα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, ανέφερε, μιλώντας σε αναλυτές, ότι προχωρούν μια σειρά από παράλληλες κινήσεις, από τη μείωση των NPEs μέχρι την ενίσχυση της κερδοφορίας με σκοπό τη διανομή μερίσματος, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση με τις εποπτικές αρχές «όταν θα είμαστε σίγουροι». Αναφορικά με τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% το 2024.

Η Alpha Bank παρείχε σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, με δάνεια, ύψους 3,8 δισ. ευρώ (3,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και 300 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες), κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, με παράλληλη επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής της επέκτασης. Ειδικότερα, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 800 εκατ. ευρώ το επίμαχο διάστημα που προέκυψε από την χορήγηση δανείων, ύψους ενός δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, επίδοση που επιβεβαιώνει τον τεθέντα στόχο για το 2021.

Αναφορικά με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα στο γ’ τρίμηνο του 2021 μειώθηκαν κατά 5,8% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα της απόσχισης της Cepal. Το εννεάμηνο 2021, ενώ για τον Όμιλο μειώθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών προσωπικού.

Η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει το 50% του τεθέντος στόχου μείωσης του κόστους για τα έτη 2021-2024. Το, δε, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού (VSS) που ολοκλήρωσε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021 αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 εργαζομένων, με εκτιμώμενο όφελος περίπου 24 εκατ. ευρώ στις δαπάνες προσωπικού, σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα του επιτυχούς προγράμματος VSS, καθώς και των αυξημένων αποχωρήσεων, ο αριθμός του προσωπικού της τράπεζας στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε περίπου 5.500 εργαζομένους.

Πλήρης εξυγίανση ισολογισμού

«Επιστρέφοντας» στο project Tomorrow και τις συναλλαγές «κόκκινων» δανείων, η ολοκλήρωση των projects που αντιπροσωπεύσουν το 85% των συναλλαγών -Cosmos των 3,4 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, Orbit (1,3 δισ. ευρώ) και Sky (2,2 δισ. ευρώ) που αναμένονται δεσμευτικές προσφορές- θα διαμορφώσουν τον δείκτη «κόκκινων δανείων στο τέλος του 2021 στο 13%.  

«Ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής "Cosmos" στα "Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση", σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μας με την Davidson Kempner, πετύχαμε μία πολύ ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να μειώνεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούμε θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μας σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022», υπογράμμισε ο CEO της Αlpha Bank κ. Ψάλτης.

Aναλυτικά:

  • Project Solar:  Αφορά σε δάνεια wholesale,, ύψους 400 εκατ. ευρώ και άλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν έως το β’ τρίμηνο του 2022.
  • Project Prometheus:  Η τράπεζα προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, Aναμένεται να προσθέσει 45 μονάδες στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Ολοκλήρωση της συναλλαγής το πρώτο εξάμηνο του 2022. 
  • Project Aurora: Η συνθετική τιτλοποίηση είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ και αφορά σε ενήμερα δάνεια του εταιρικού χαρτοφυλάκιου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021και το οφελος είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
  • Project Riviera: Άμεση αναμένεται να είναι και η υπογραφή συμφωνιών για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας, πιθανότατα έως το τέλος του 2021, συνεισφέροντας στην τράπεζα περί τα 400 εκατ. ευρώ.
  • Project Skyline (Joint Venture με διεθνή «παίκτη» στην αγορά του real estate): Έχουν ληφθεί μη δεσμευτικές προσφορές. Ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι το τέλος του χρόνου, εξασφαλίζοντας στην τράπεζα 400 εκατ. ευρώ. 
  • Project Crown: Αφορά την πώληση της Alpha Bank London. Εχουν ληφθεί μη δεσμευτικές προσφορές. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το όφελος υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ