Νέα
  • ΓΔ: 951.11 -0.06%
  • Τζίρος: 14,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στην ...εκπνοή οι αποφάσεις του ΤΧΣ για τον «λευκό ιππότη» της Attica Bank

Αύριο Τρίτη αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας και το τέλος των διαπραγματεύσεων με το σχήμα Ellignton – ΤΜΕΔΕ, που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 240 εκατ. ευρώ, καθώς και τα επόμενα στάδια εξυγίανσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, που σήμερα ελέγχει το 68,2% της Attica Bank, καθώς θέλοντας και μη λήγει η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή και αφού προηγήθηκαν πολλά πισωγυρίσματα στις διεργασίες για την εξεύρεση του «λευκού ιππότη».

Σητούμενο είναι ένα πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στο ΤΧΣ  κυρίως σε ότι αφορά τις δράσεις κεφαλαιακής θωράκισης της τράπεζας, μετά την αύξηση, όταν δηλαδή οι ζημιές που επιφέρουν οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων της τράπεζας θα αποτυπωθούν στον ισολογισμό της Attica Bank, που όμως θα έχει απαλλαγεί από το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πιθανότατα εντός του πρώτου 4μηνου του 2022 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο να θέλει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ώστε να περιορίσει τις μέχρι τότε απώλειές του, να μην υποστεί δηλαδή εξαϋλωση της συμμετοχής του.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται υπό μυστικότητα, είχαν τοποθετήσει τις οριστικές αποφάσεις για σήμερα, ωστόσο το Ταμείο φαίνεται ότι θέλει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια. Σε κάθε περίπτωση μεθαύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Θα ακολουθήσει στις 10 Δεκεμβρίου η κατανομή και διάθεση τυχόν νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικου Κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ και θα γίνει η ανακοίνωση της κάλυψης της. Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου.

Κρίσιμη παράμετρος το ποσοστό του ΤΧΣ

Το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί εγγράφως στον SSM ότι στην επικείμενη ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ θα καλύψει τη συμμετοχή του μέχρι ποσοστού 68,2% που ελέγχει σήμερα στην Αttica Bank, εισφέροντας ως 164 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το ποσοστό του Ταμείου μπορεί να φτάσει στο 73,12% αν οι μέτοχοι  που κατέχουν ποσοστό κάτω του 5% στην Attica Bank δεν ασκήσουν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.  

Το σενάριο αυτό δεν είναι το επιθυμητό για το Ταμείο, καθώς επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του επενδυτή στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ.  

Οι φήμες αναφέρουν ότι το σχήμα Ellington/ΤΜΕΔΕ είναι πιθανό να «μπει» στην αύξηση με ποσοστό τουλάχιστον 22%. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΜΕΔΕ  ελέγχει σήμερα 14,7% της Attica και ο ΕΦΚΑ το 10,3%. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ