Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Το... προγαμιαίο συμφωνητικό με Ellington - ΤΜΕΔΕ και οι όροι του βελούδινου διαζυγίου με ΤΧΣ

Με 50 - 60 εκατομμύρια ευρώ για αρχή, μέσω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που θα γίνει με τιμή διάθεσης στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή, το σχήμα Ellington/ΤΜΕΔΕ αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό άνω του 20% στην Attica Bank. Το ΤΧΣ, ο μεγαλύτερος μέτοχος σήμερα με 68,2%, θα υποστεί μικρή μείωση.

Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σκέλος της βελτιωμένης πρότασης που κατέθεσε το σχήμα Εllington/TMEΔΕ και αναδείχθηκε και από το ΤΧΣ προτιμητέος επενδυτής, έναντι της πρότασης του σχήματος Βain/JC Flower.

Η επόμενη φάση

Ωστόσο ο βασικός λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον οποίο αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής το σχήμα Ellington/TΜΕΔΕ (το ταμείο ελέγχει ήδη το 14,7% της Attica) με αποτέλεσμα να μπει για τις επόμενες 3-4 ημέρες στη φάση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το ΤΧΣ, αφορά στη δέσμευση που φέρεται να ανέλαβε για συμμετοχή στην επόμενη φάση.

Η επόμενη φάση είναι αυτή της οριστικής εξυγίανσης της τράπεζας, όταν θα προκύψει ο «τελικός λογαριασμός» λόγω των ζημιών που θα επιφέρουν οι τιτλοποίησεις και θα «καθαρίσουν» τον ισολογισμό της Attica Bank από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις τοποθετούν το ύψος των ζημιών κοντά στα 230 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πηγές της αγοράς η επόμενη κεφαλαιακή «ένεση» - πιθανότατα μετά τον Μάρτιο του 2022 - ώστε να καλυφθούν οι εποπτικές απαιτήσεις που έχει θέσει η ΤτΕ θα πρέπει να είναι περί τα 150 εκατ. ευρώ, με τον προτιμητέο επενδυτή να είναι διατεθειμένος να καλύψει σχεδόν τα μισά.

Μελλοντικά, βάσει των σχεδιασμών, θα εκδοθούν παραστατικοί τίτλοι warrants που θα περάσουν στο σχήμα Ellington/TΜΕΔΕ με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, όποτε αυτό κριθεί από τον προτιμητέο επενδυτή.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους.  
  • Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.
  • Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ