Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στην ΟPT Bank περνάει η Alpha Bank Aλβανίας έναντι 55 εκατ. ευρώ

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Δεσμευτική συμφωνία με την ΟΤP Bank Plc υπέγραψε η Alpha Διεθνών Συμμετοχών (ΑΔΣ), θυγατρικής της Αlpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank Αλβανίας SHA (ΑΒΑ) με το συμφωνηθέν τίμημα να ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί  το οποίο αντιστοιχεί σε 0.74x πολλαπλάσιο του P/BV. Η συναλλαγή, που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του “Project tomorrow” έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια του Ομίλου και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του Ομίλου να επικεντρωθεί στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής του.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο όμιλος της Αlpha Bank η συναλλαγή (project Riviera), είναι η πιο ανταγωνιστική  διαδικασία πώλησης που έλαβε χώρα στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού επενδυτών από τοπικούς και διεθνείς τραπεζικούς ομίλους.

Ειδικότερα, ο όμιλος Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συναλλαγή, επιτυγχάνοντας τίμημα (με όρουςP/BV) σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με προηγούμενες συναλλαγές στην Αλβανία. Η συναλλαγή υπερέβη τις προσδοκίες όπως αυτές είχαν παρουσιαστεί στο “ProjectTomorrow”, όσον αφορά στα κέρδη από την έξοδο του Ομίλου από την συγκεκριμένη αγορά (συμφωνηθέν τίμημα στα 55 εκατ. ευρώ έναντι  30 εκατ. ευρώ στο “ProjectTomorrow”).

Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δέσμευση του Ομίλου να επικεντρωθεί στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής του. Τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν από την Αλβανία θα διοχετευθούν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο.  

Η ποιότητα του αντισυμβαλλόμενου Ομίλου και η παρουσία του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα υποστηρίξει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank Group και OTP Group και την κάλυψη των   πελατών της Alpha Bank σε αυτές τις περιοχές.

 Η Συναλλαγή θα δημιουργήσει έναν ισχυρό τραπεζικό όμιλο με ηγετική θέση στην Αλβανία και με μερίδιο αγοράς περί το 11% βάσει ενεργητικού, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχή παρουσία της Alpha Bank στην αλβανική αγορά και διασφαλίζοντας, επίσης, τα συμφέροντα της πελατειακής βάσης του Ομίλου που δραστηριοποιείται στην Αλβανία.

Είκοσι τρία  χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου καταστήματός της στα Τίρανα, η ΑΒΑ έχοντας διανύσει μακρά και επιτυχή πορεία στον αλβανικό τραπεζικό τομέα, θα αποτελέσει μέλος ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Όπως τονίζεται από τους κύκλους των επενδυτών, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα της ABA είναι το υψηλό επίπεδο των Στελεχών και του Προσωπικού της.

Η συναλλαγή θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της ΑΒΑ, καθώς η ΟΤP, μία διεθνής τράπεζα με παρουσία σε 11 χώρες, παρουσίασε ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ομαλή μετάβαση της ΑΒΑ και των εργαζομένων της στον νέο όμιλο.

Ο Όμιλος OTP είναι ένας από τους πιο σταθερούς χρηματοοικονομικά ομίλους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τη μητρική του Τράπεζα (OTP Bank plc.) να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης. Με έδρα τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, ο Όμιλος της OTP παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε 11 χώρες, σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια πελάτες, με ένα δίκτυο 1.500 καταστημάτων και πάνω από 37.500 εργαζόμενους

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η οποία τελεί υπό τη αίρεση της πλήρωσης ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων (συμπεριλαμβανομένης της λήψης εποπτικών εγκρίσεων κατά την κείμενη νομοθεσία), αναμένεται να λάβει χώρα εντός του 2022.

Rothschild & Co και η UniCredit Group ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Συναλλαγής, ενώ η White & Case LLP και η Kalo & Associates Law Firm ως νομικοί σύμβουλοι για το αγγλικό και αλβανικό δίκαιο αντιστοίχως.

Συνέχιση της κληρονομιάς της ΑΒΑ στην αλβανική αγορά και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο ομίλων

Ο Όμιλος Alpha Bank, σύμφωνα με την πάγια τακτική του, διενήργησε μία υψηλών διεθνών προδιαγραφών, διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα ώστε η διαδικασία επιλογής να διασφαλίσει τα υψηλά επίπεδα της μέχρι σήμερα δραστηριότητάς του στην Αλβανία, την ομαλή συνέχεια για τους πελάτες και τους εργαζομένους, την πλήρη κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων  και, βεβαίως, τη συνεπή υλοποίηση του Στρατηγικού του Σχεδίου. Η συμφωνία με την OTP διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και επιτρέπει στους δύο Ομίλους να διερευνήσουν νέα πεδία αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στο μέλλον.

 Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η οποία τελεί υπό τη αίρεση της πλήρωσης ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων (συμπεριλαμβανομένης της λήψης εποπτικών εγκρίσεων κατά την κείμενη νομοθεσία), αναμένεται να λάβει χώρα εντός του 2022.

Rothschild & Co και η UniCredit Group ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Συναλλαγής, ενώ η White & Case LLP και η Kalo & Associates Law Firm ως νομικοί σύμβουλοι για το αγγλικό και αλβανικό δίκαιο αντιστοίχως. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ