Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Ποιοι κατέθεσαν προσφορές για το Project Sky των 2,1 δισ.

Πηγή: Eurokinissi

Ακόμη μία συναλλαγή μπαίνει στην τελική ευθεία και φέρνει την Alpha Bank πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό προβληματικών δανείων (ΝPE) εντός του 2022.

Ποιοι κατέθεσαν προσφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά των κυπριακών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ, συναλλαγή γνωστή και ως Project Sky, με την ολοκλήρωση της οποίας η Alpha Bank θα περιορίσει στα 3 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια σε επίπεδο ομίλου, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 6% από 13% στο 9μηνο του 2021, με τελικό στόχο να μειωθεί στο 2% το 2024.

Ειδικότερα, για το χαρτοφυλάκιο που «έσπασε» στα δύο -το ένα κομμάτι αφορά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ με υποθήκες επί σημαντικής αξίας ακινήτων και το δεύτερο δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ με ενέχυρα μικρότερης αξίας- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι Cerberus, Apollo, Pimco και το σχήμα Bain - Fortress, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιος κατέθεσε για ποιο υποχαρτοφυλάκιο.

To Project Orbit

Υπενθυμίζεται ότι στην εκπνοή του 2021 η Alpha Bank υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη Hoist Finance AB (publ) για το Project Orbit, την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής τραπεζικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ. 

Το Οribit αποτελεί το τρίτο σημαντικό ορόσημο στον σχεδιασμό της τράπεζας για μείωση των NPEs, μετά το Galaxy και το Cosmos. Mε αυτές τις τρεις συναλλαγές η Alpha Bank μείωσε σε διάστημα έξι μηνών το απόθεμα των NPEs κατά περισσότερα από 14 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ