Νέα
  • ΓΔ: 1421.51 +0.28%
  • Τζίρος: 35,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τράπεζες: Μάρτιο τα business plan στον SSM - Οι στόχοι για NPEs και πιστωτική επέκταση

laptop / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει στον SSM οι ελληνικές τράπεζες τα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια για την περίοδο 2022 – 2024 τα οποία εστιάζουν στην στρατηγική περαιτέρω μείωσης των «κόκκινων» δανείων και στην πιστωτική επέκταση, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο.

Με κεντρικό στόχο τη διαμόρφωση του δείκτη των «κόκκινων» δανείων κάτω από 5% και όσο τον δυνατόν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2%, οι τράπεζες θα υπολογίζουν σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2022 να πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό.

Το προβάδισμα έχει η Eurobank που ήδη στο 9μηνο του 2021 μείωσε τον δείκτη των «κόκκινων» στο 7% και φαίνεται ότι θα πετύχει τον στόχο του 5% νωρίτερα από τις άλλες τράπεζες που θα κινηθούν λίγο υψηλότερα μεταξύ 6%-8% το 2022.

Το στοίχημα μετά τη «Γέφυρα»

Σε κάθε περίπτωση, τον επόμενο μήνα με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021 θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα, αν και ήδη οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν πολύ καλό βαθμό καθώς κατάφεραν, με την βοήθεια και των κρατικών προγραμμάτων στήριξης όπως το «Γέφυρα Ι» και το «Γέφυρα ΙΙ», να μη «νοσήσει βαριά» από την πανδημία το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Αυτό που έχει τώρα ενδιαφέρον είναι το πώς συμπεριφέρονται τα δάνεια που δεν υποστηρίζονται πλέον από τα προγράμματα «Γέφυρα» (για τα στεγαστικά έληξε, πλην εξαιρέσεων, στο τέλος του 2021) με δεδομένο μάλιστα ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών «ροκανίζεται» από την ακρίβεια.  

Εκτιμάται ότι το ύψος των δανείων που βρέθηκαν σε καθεστώς «στήριξης» είναι περί τα 7 δις ευρώ και αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στην επικίνδυνη ζώνη έχουν περί τα 700 εκατ. – 1,2 δις ευρώ.

Enria: Κανένας εφησυχασμός  

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αndrea Enria επικεφαλής του SSM, του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραδέχθηκε ότι : «Για να είμαι ειλικρινής, ενάμιση χρόνο πριν, όταν χτύπησε η πανδημία, ήμουν ανήσυχος ότι αυτή θα διέκοπτε την πρόοδο στο ξεκαθάρισμα και στην ενίσχυση των ισολογισμών τραπεζών που είχαν χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά στο παρελθόν από την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του δημόσιου χρέους σε όρους ποιότητας ενεργητικού. Αυτή ήταν η περίπτωση των τραπεζών στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχε σημειωθεί πρόσφατα σημαντική πρόοδος και θα μπορούσε αυτή να διακοπεί από την πανδημία. Αντιθέτως, αυτό δεν συνέβη και αυτό το βλέπω πολύ θετικά». 

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι τα καλά νέα δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό καθώς όπως επανέλαβε ο Enria οι τράπεζες πρέπει να είναι εστιασμένες στον έλεγχο του πιστωτικού κινδύνου, να εντοπίζουν εγκαίρα τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μετά την άρση των μέτρων στήριξης και να αξιολογούν σωστά τα δάνεια που είναι αβέβαια είσπραξης.

Οι στόχοι στα roadshows

Στα roadshows που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, με αυτό της Morgan Stanley στα μέσα Μαρτίου (Εuropean Financials Conference 2022), οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν περισσότερο για την αναπτυξιακή τους στρατηγική, τις προοπτικές κερδοφορίας μέσω της πιστωτικής επέκτασης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί βασικό πυλώνα και εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και λιγότερο για το «βραχνά» των κόκκινων δανείων που αφήνουν πίσω τους. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ